/ БИЛ ГЕЈТС
19/01/2022 u 11:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бил Гејтс бацио око на велелепну вилу у Италији, грађани не желе да падне у руке странца

Величанствена резиденција простире се на 2.800 квадратних метара, има шест спратова, а окружује је и огромни врт. Аукцији вијека могли су да приступе само они који су уплатили 10 одсто почетне цијене

Аукција вијека привукла је пажњу медија широм свијета, када је одлучено да “најлуксузнија кућа на свијету” – вила Лудовиси буде продата.

Ријеч је о једној од најљепших римских резиденција коју красе и једина фреска коју је насликао Каравађо. Међу кандидатима за које се говорило да би могли да постану власници велелепне виле спомињу се нека од најпознатијих имена милијардера, међу којима је и Бил Гејтс – оснивач Мајкрософта. Међутим, чини се да засад нико није спреман да издвоји неопходну суму од 471 милион еура, преноси Нова.рс.

Вила Лудовиси процијењена је на износ од 471 милион еура, али минимални износ који би суд прихватио био је 353 милиона еура.

Величанствена резиденција простире се на 2.800 квадратних метара, има шест спратова, а окружује је и огромни врт. Аукцији вијека могли су да приступе само они који су уплатили 10 одсто почетне цијене.

Италијани не дају драгуљ

Када је у јавност доспјела информација о лицитацији за можда и најпознатије здање у Италији, грађани нису били срећни због могућности да вила која осликава њихову историју падне у руке странца.

Покренута је и петиција под називом “СОС за културу на распродаји”, која је прикупила 35.000 потписа.

Према стручњацима за умјетност, једина Каравађова фреска “Јупитер, Нептун и Плутон” из 1597. године, има непроцјењиву вриједност.

Након што се аукција оконча, Министарство културе у року од 60 дана може да се изјасни о намјери да откупи некретнину по истој цијени, и на тај начин спријечи да фреска заврши у рукама заинтересованих милијардера.

Имајући у виду да је први круг аукције практично пропао, односно нико није желио да понуди тражени износ, сада се улази у други круг, гдје ће почетна цијена бити смањена за 20 одсто.

Сукоб након принчеве смрти

Вила је била у власништву 77-годишњег Никола Бонкомпањија Лудовисија, али је након његове смрти 2018. године дошло до сукоба око насљедства између принчеве треће супруге и његових синова из првог брака, којима је Николо оставио дио имовине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:03