Бил Гејтс / - FONET/AP
05/11/2021 u 13:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бил Гејтс: Биотероризам и нове пандемије пријете човјечанству

То би могло до доведе до бројних иновација, а како бисмо били спремни за могућу нову пандемију, треба да искоријенимо грип и прехладу, учинимо вакцине јефтиним, да имамо велике фабрике, да направимо вакцине које би могле бити у облику малог фластера који ставите на руку, а све то би било веома корисно и ако пандемије не буде, навео је Гејтс

Милијардер Бил Гејтс упозорио је на климатском самиту УН у Глазгову да би, поред пандемија, нова опасност за човјечанство могли да буду терористички напади биолошким оружјем. Он је зато позвао да се инвестирају милијарде долара у такозване „Игре микроба”, како би се човјечанство адекватно припремило.

Гејтс је то рекао током дискусије са Џеремијем Хантом, предсједавајућим Комитета за здравство и социјално старање британског парламента и бившим британским министром здравства током самита.

Оснивач „Мајкрософта” је позвао на формирање глобалног пандемијског „ударног тима” у Светској здравственој организацији.

Гејтс је истакао и да нам на глобалном нивоу пријети биотероризам.

– Потребно је око милијарду годишње за пандемијски „ударни тим” у СЗО, који би се бавио надзором и оним што ја зовем „Игре микроба”, односно увјежбавањем одговора – рекао је Гејтс.

Он је навео и примјер како би терористи могли да нападну више аеродрома у исто вријеме вирусом великих богиња, па би то могао да буде један од сценарија за увјежбавање у „Играма микроба” како бисмо се припремили за евентуални напад.

Он је објаснио да постоје природно узроковане епидемије, али да оне могу бити и последица биотероризма и као такве могу бити горе него природне. Међутим, како је додао, напредак у науци требало би да нам да оруђа за бољи одговор него што сада имамо.

Милијардер је рекао да би земље као што су САД и Велика Британија, требало да уложе десетине милијарди у истраживања и развој како бисмо били спремни за следећу пандемију.

Навео је и да се нада како ће свијет за пет година бити припремљен за одговор на могућу нову пандемију, али да је за то потребно свеобухватно улагање у развој и истраживање.

– То би могло до доведе до бројних иновација, а како бисмо били спремни за могућу нову пандемију, треба да искоријенимо грип и прехладу, учинимо вакцине јефтиним, да имамо велике фабрике, да направимо вакцине које би могле бити у облику малог фластера који ставите на руку, а све то би било веома корисно и ако пандемије не буде – рекао је Гејтс, преноси Скај њуз.

Један од најбогатијих људи на свијету споменуо је и вакцине које се тренутно користе против вируса корона.

– Немамо вакцине које блокирају пренос вируса. Имамо вакцине које помажу вашем здрављу, али само мало смањују пренос. Потребан нам је нови начин прављења вакцина – рекао је Гејтс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:51