Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
16/10/2022 u 23:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bil i Melinda Gejts daće 1,2 milijarde dolara za borbu protiv dječje paralize

Vlade više zemlaja i brojen fondacije planiraju da iskorene dječju paralizu u Pakistanu i Avganistanu, poslednje dvije zemlje u kojima virus i dalje kruži

Fondacija Bila i Melinde Gejts objavila je da će izdvojiti 1,2 milijarde dolara za iskorjenjivanje dječje paralize na globalnom nivou, izrazivši optimizam da će toj bolesti doći kraj u cijelom svetu, javlja Rojters, prenosi N1.

- Poslednji koraci iskorjenjivanja su daleko najteži, ali naša fondacija ostaje posvećena budućnosti bez dječje paralize, a optimistični smo da ćemo takvu budućnost uskoro vidjeti, rekao je predsjednik Fondacije Mark Sacman.

Dječja paraliza je vrlo zarazna bolest koja se uglavnom širi zarazom preko stolice ili sline, a nekad je na godišnjem nivou ubijala i paraliziovala hiljade djece širom svijeta.

Iako nije poznat lijek za ovu bolest, tri injekcije vakcine omogućavaju gotovo stopostotni imunitet, navodi agencija Rojters podsećajući da vlade više zemlaja i brojen fondacije planiraju da iskorene dječju paralizu u Pakistanu i Avganistanu, poslednje dvije zemlje u kojima virus i dalje kruži.

Svjetski dan borbe protiv dječje paralize obilježava se svake godine 24. oktobra u želji da se skrene pažnja na tu izuetno opasnu bolest.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:59