/ - KAZAHSTAN, ZASTAVA
13/01/2023 u 09:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivšem predsjedniku Kazahstana i njegovoj porodici ukinuta ovlašćenja i imunitet

Na zajedničkoj sjednici odbora parlamenta, poslanici su usvojili zakon o poništavanju zakona o prvom predsjedniku Kazahstana, prenijela je tamošnja agencija Kazinform

Kazahstanske vlasti su ukinule zakon kojim se daju velika ovlašćenja bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu i njegovoj porodici, koji su tri decenije vladali najvećom državom u centralnoj Aziji.

„Na zajedničkoj sjednici odbora parlamenta, poslanici su usvojili zakon o poništavanju zakona o prvom predsjedniku Kazahstana“, prenijela je tamošnja agencija Kazinform.

Prema zakonu „o prvom predsjedniku“, usvojenom 2000. godine, Nazarbajev je imao velika politička ovlašćenja, dok je njegova porodica, koja je kontrolisala veliki deo privrede, imala pravni imunitet.

Pored toga, bivšem predsjedniku, poznatom po gajenju kulta ličnosti, oduzeta je počasna titula „šefa nacije“ i to nekoliko mjeseci pošto je glavnom gradu Astani vraćeno to staro ime.

Astana je tokom vladanja Nazerbajeva preimenovana u Nursultan.

Posle iznenadne ostavke u martu 2019. godine, Nazarbajev je nastavio sa svojim rođacima da igra važnu ulogu u Kazahstanu.

Ukidanje tog zakona bilo je nezamislivo prije više godinu dana. Međutim, politički pejzaž je promijenjen posle nemira u januaru 2022. godine.

Tada je u sukobima između policije i demonstranata poginulo 238 ljudi.

Demonstranti su tada Nazarbajeva optužili da se obogatio na štetu stanovništva, koje se suočava sa sve većim ekonomskim poteškoćama.

Sadašnji predsjednik Kasim-Žomart Tokajev, koji se dugo smatrao pomoćnikom Nazarbajeva, kritikovao je svog bivšeg mentora i obećao promjene.

Poslednjih mjeseci, nekoliko rođaka Nazerbajeva (82) razrešeno je odgovornih funkcija.

Rođaku Nazarbajeva, bivšem premijeru i šefu tajne službe Karimu Masimovu, sudi se za veleizdaju i optužen je za organizovanje nereda u januaru prošle godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. novembar 2023 12:54