/ Банкарска проневјера, фото: UNSHPLASH
02/06/2021 u 06:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши банкар у Њемачкој осуђен због масовне шеме утаjе пореза

Регионални суд у Бону осудио jе бившег службеника банке у Хамбургу "М.М. Варбург", на пет и по година затвора и наложио му да држави врати 100.000 еура

Суд у Њемачкоj осудио jе јуче jедног бившег приватног банкара по пет тачака кривичног дjела утаjе пореза у случаjу повезаном с далекосежном шпекулантском шемом коjа обухвата стотине осумњичених.

Регионални суд у Бону осудио jе бившег службеника банке у Хамбургу "М.М. Варбург", на пет и по година затвора и наложио му да држави врати 100.000 еура.

Оптужени, чиjе име ниjе обjављено ради заштите приватности, наводно jе учествовао у трансакциjама у коjима су учесници jедни другима у круг позаjмљивали акциjе коjе су затим подносили држави на увид ради повраћаjа пореза на наводни промет акциjа коjи, међутим, нису ни платили.

Стотине банкара наводно су биле укључене у ту шему и наводно су превариле државу узевши jоj милиjарде еура.

Опозиционе странке оптуживале су њемачку владу да jе годинама затварала очи пред "рупама" у законима коjе су омогућиле те трансакциjе.

Банка "Варбург" jе сопштила да пресуда суда у Бону неће имати финансиjске последице на њу. Банка jе уложила жалбе оспораваjући одлуке њемачких пореских власти по коjима jе она одговорна за исправност поступка повраћаjа пореза током коjег jе дошло до преваре државе и утаjе.

"Варбург" такође захтиjева одштету од поjединаца коjи су наводно умиjешани у шему и пориче да jе било шта радила супротно прописима.

Слично суђење у Бону прошле године резултирало jе лакшим, условним казнама за два британска банкара пошто су правосудjу дали детаљне информациjе о тоj шеми преваре.

Очекуjе се низ суђења банкарима и адвокатима коjи су наводно умиjешани у ту шему.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 11:07