Babiš / -FOTO: PROFIMEDIA
23/01/2023 u 11:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši češki premijer ignoriše NATO: Ne bih pomagao Poljskoj ako bi je Rusija napala

Želim mir, ja neću rat. Ni u kom slučaju ne bih slao našu djecu i djecu naših žena u rat, kazao je Babiš

Bivši češki premijer, kandidat na izborima za predsjednika države Andrej Babiš izjavio je da ako bi bio izabran na to mjesto, ne bi poslao u pomoć vojnike u okviru kolektivne odbrane Poljskoj i drugim saveznicima u NATO, ako bi bili napadnuti.

- Ja želim mir, ja neću rat. Ni u kom slučaju ne bih slao našu djecu i djecu naših žena u rat- rekao je sinoć Babiš u predizbornoj debati na televiziji.

On je tako odgovorio na pitanje voditelja da li bi Češka trebalo da pošalje svoje vojnike u pomoć Poljskoj ili baltičkim zemljama ako bi bile napadnute.

Babišov protivkandidat, general u penziji Petr Pavel, bivši šef Vojnog komiteta NATO, upozorio je još u debati Babiša da je ulaskom u alijansu, Češka prihvatila i princip kolektivne odbrane, prema članu 5. Vašingtonskog sporazuma gdje napad na jednu zemlju članicu NATO znači napad na sve.

- Ukoliko već jesmo članica takve nekakve organizacije onda to nije da mi samo izvlačimo korist u okviru kolektivne bezbjednosti, već takođe nešto doprinosimo. A to je ta naša obaveza da učestvujemo ako bude napadnut neko drugi - kazao je general Pavel.

Izjavom da bi ignorisao savezničku obavezu kolektivne odbrane Babiš je šokirao češku vladu, a ministarka odbrane Jana Černohova zamolila je zato saveznike da uopšte ne uzimaju u obzir Babišove izjave jer u Češkoj traje kampanja pred drugi krug predsjedničkih izbora 27. i 28. januara.

- U direktnom prenosu mogli smo da vidimo koliko je Babiš talentovani diplomata. To je diplomatsko majstorstvo da u jedinom momentu uvjerite 29 državnika zemalja NATO da ukoliko ih napadnu Češka će ih prepustiti same sebi - poručila je Černohova.

Kada je njegova izjava da bi odbio da pomogne Poljskoj ako bi je neko napao izazvala buru u Češkoj, a šokirala i Poljsku Babiš je noćas na Tviteru ispravio tu svoju tvrdnju.

Poručio je da je odgovornost svjetskih političara da rat ne izbije, ali u slučaju da zaista saveznik bude napadnut da bi prirodno poštovao član 5. o kolektivnoj odbrani.

- O tome nema rasprave - promijenio je Babiš na Tviteru svoju izjavu.

Prema poslednjim anketama raspoloženja birača i predizbornim modelima ni kampanja od strane Babiša vođena u stilu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa ne mijenja prednost generala Pavela.

On bi prema predizbornim modelima koje su tokom vikenda objavila agencije, osvojio između 53 i 57 odsto glasova i postao bi od marta novi predsjednik Češke na narednih pet godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:40