/ - Printscreen
06/05/2023 u 09:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bivši direktor Masterkarda novi predsjednik Svjetske banke

Na novi posao počinje 2. juna

Upravni odbor Svjetske banke (SB) izabrao je bivšeg generalnog direktora kompanije Mastercard, Ajaya Bangu, na petogodišnji mandat za predsjednika.

Time je stručnjaku za finansije i razvoj, rođenom u Indiji, dat zadatak da rekonstruiše zajmodavca kako bi se uhvatio u koštac sa klimatskim promjenama i drugim globalnim krizama.

Banga je krajem februara nominovao za tu funkciju američki predsjednik Joe Biden i bio je jedini kandidat da zamijeni odlazećeg šefa SB, Davida Malpassa, prenosi Blic.

Na novi posao počinje 2. juna.

Izbori su uslijedili nakon što su članovi Odbora SB početkom sedmice četiri sata intervjuisali Bangu.

Odluka je donijeta na glasanju 24 člana Odbora, a Rusija je bila uzdržana, umjesto uobičajenog procesa zasnovanog na konsenzusu, rekao je izvor upoznat sa procesom.

Biden je čestitao Bangi na njegovom „velikom odobrenju“ da vodi SB, koju je opisao kao jednu od najkritičnijih institucija čovječanstva za smanjenje siromaštva i širenje prosperiteta širom svijeta.

"Banga će biti transformativni lider, donoseći stručnost, iskustvo i inovacije na poziciju predsjednika SB“, rekao je Biden.

Sekretarka finansija, Janet Yellen, rekla je da je Banga u posao donio prave vještine vođenja i upravljanja i da će igrati ključnu ulogu u guranju naprijed dodatnih reformi, uključujući uspostavljanje partnerstava između javnog i privatnog sektora i neprofitnih grupa.

Jedan visoki američki zvaničnik rekao je da je Bangin izbor došao u kritičnom trenutku, obilježenom pojavom dugova u zemljama sa nižim i srednjim prihodima i tekućim problemima na tržištima hrane i energije, kao rezultat ruskog rata u Ukrajini.

SB vodi Amerikanac od njenog osnivanja na kraju Drugog svjetskog rata, dok Međunarodni monetarni fond (MMF) vodi Evropljanin.

Banga, koji je rođen u Indiji i tamo je proveo svoju ranu karijeru, državljanin je Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od 2007. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 00:23