/ - ПАПА БЕНЕДИКТ/ - ФОТО: ТВИТЕР
08/02/2022 u 16:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши папа се извинио жртвама сексуалног злостављења

У својем писму, Бенедикт признаје „прекршаје и грешке које су се догодиле за вријеме мојег мандата“ и изражава „искрен захтјев за извињењем свим жртвама сексуалног злостављања“

Бивши папа Бенедикт XVI замолио је опрост од жртава сексуалног злостављања у Католичкој цркви, међутим одбацио је оптужбе да је био умјешан у прикривање истине, преноси N1.

Бивши папа одговорио је на независтан извЈештај објављен 20. јануара у којем се описују деценије наводног злостављања и пропуста у минхенској бискупији коју је Јозеф Рацингер водио од 1977. до 1982. године.

У својем писму, Бенедикт признаје „прекршаје и грешке које су се догодиле за вријеме мојег мандата“ и изражава „искрен захтјев за извињењем свим жртвама сексуалног злостављања“.

У извјештају се наводе оптужбе против њега за пропусте у четири случаја. Стручњаци из адвокатске канцеларије Westpfahl Spilker Wastl (WСW) сматрају да је Рацингер свештенике који су злостављали децу премјестио на друга подручја за вријеме док је био надбискуп Минхена и Фреизинга.

Те оптужбе Рацингерови адвокати и саветници категорично су одбили у "провери чињеница" која је такође објављена.

-Стручан извјештај не садржи доказе који би поткријепили било какву оптужбу за пропусте или помоћ у прикривању- наводи се.

-Као надбискуп, кардинал Рацингер није био умјешан ни у какво прикривање дјела злостављања- додаје се.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:56