Tsakhia Elbegdorj / - EPA EFE
13/02/2024 u 20:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši predsjednik Mongolije ismijao Putina, prikazao kartu na kojoj se vidi koliko je Rusija bila mala

Karte koje je podijelio na mreži X pokazale su koliku je teritoriju zauzimala Rusija u 15. vijeku

Bivši predsjednik Mongolije ismijao je ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je istorijskim podacima pokušao da opravda invaziju na Ukrajinu.

Putin je često koristio istorijske granice kako bi opravdao svoju invaziju, tvrdeći da Rusija polaže pravo na Ukrajinu iako je Ukrajina nezavisna država.

U intervjuu s bivšim voditeljem Foks njuz Tukerom Karlsonom, Putin je govorio o vjekovima ruske i evropske istorije. Istoričari smatraju da velik dio stvari koje je govorio o istoriji ne stoji.

Na platformi X Tsakhia Elbegdorj, predsjednik Mongolije između 2009. i 2017. i bivši premijer, ismijao je Putinov argument.

Podijelio je karte koje pokazuju koliko je Mongolsko carstvo bilo veliko, a nekad je kontrolisalo dijelove današnje Rusije.

- Nakon Putinovog razgovora našao sam mongolsku istorijsku kartu. Ne brinite. Mi smo miroljubiva i slobodna nacija - napisao je Elbegdorj.

Karte koje je podijelio pokazale su i koliko je Rusija bila mala u 15. vijeku.

Mongolsko carstvo je nekada bilo najveće na svijetu. Njegova teritorija pokrivala je veliki dio Evroazije i uključivao današnju Kinu i veći dio Rusije, kao i Ukrajinu.

Danas je Mongolija, između Kine i Rusije, manja je država, ali je još uvijek jedna od najvećih nacija svijeta u smislu ukupne kopnene mase. Mongolska vlada nije podržala rusku invaziju na Ukrajinu, iako je nije direktno osudila.

On je naveo da se nekoliko puta susreo sa Putin, naglasio da ruski predsjednik ne "toleriše slobodu".

- Sjedio sam s njim u mnogo prilika. On prezire razlike i konkurenciju. Boji se slobodne Ukrajine. Kao duboki narcis ne može da podnese uspješnije i naprednije susjedne zemlje - dodao je Elbegdorj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:31