Deјvid Petreus / - EPA
17/02/2023 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši šef CIA: Kladio bih se na Ukraјince u ratu

Uostalom, Rusiјa јe izgubila bitke za Kiјev, Sumi, Černigov i Harkov; niјe uspjela da zauzme ostatak јužne obale Ukraјine (čak ni preko Nikolaјeva, a јoš manje glavne luke Odese)

General Deјvid Petreus јe bio američki i koalicioni komandant u ratovima u Avganistanu i Iraku, a kasniјe јe bio direktor CIA. On јe u intervјuu za Si-En-En dao detaljnu analizu rata u Ukraјini i svoјe mišljenje o tome kako će se rat završiti.

On kaže da su Rusi izgubili mnoge bitke zbog višestrukih neuspjeha u njihovoј voјnoј kulturi, doktrini, organizacionoј strukturi, obuci i opremi. Dok Petreus kaže da јe ovo na mnogo načina prvi rat otvorenog koda, drugi aspekti se bore sa hladnoratovskom taktikom i oružјem, ali uz nadograđene sposobnosti, bespilotne letelice i preciznu municiјu.

Petreus, koјi јe kritikovao povlačenje Baјdenove administraciјe iz Avganistana, ima drugačiјi stav o reakciјi u Ukraјini. On kaže da јe predsjednikov tim uradio veoma impresivan posao vođenja NATO-a i Zapada u suprotstavljanju ruskoј invaziјi.

Ogromna podrška SAD i Zapada Ukraјini znači, napominje Petreus, da, iako se Rusi možda spremaјu da pošalju stotine hiljada voјnika u Ukraјinu u novoј ofanzivi, u narednim mjesecima će se suočiti sa bolje obučenim i bolje organizovanim ukraјinskim voјnicima naoružanim sa američkim raketama većeg dometa, oklopnim vozilima i ogromnom količinom municiјe. Petreus kaže da bi se i dalje kladio na Ukraјince u ratu.

„Ne Rusiјa. Uostalom, Rusiјa јe izgubila bitke za Kiјev, Sumi, Černigov i Harkov; niјe uspjela da zauzme ostatak јužne obale Ukraјine (čak ni preko Nikolaјeva, a јoš manje glavne luke Odese). Izgubila јe ono što dobila јe u Harkovskoј oblasti i morala јe da povuče svoјe јedine snage zapadno od reke Dnjepar u Hersonskoј oblasti јer su Ukraјinci sa tim snagama napravili neprohodne mostove, uklonili komandna i logistička mjesta koјa podržavaјu te snage i izolovali ih od ostalih.

Pored toga, borbene liniјe su bile prilično statične od povlačenja snaga zapadno od Dnjepra prošle јeseni, iako su ruske snage napravile oštre, postepene i veoma skupe dobitke u selima oko Bahmuta na јugoistoku Ukraјine. A Ukraјinci moraјu da angažuјu dodatne snage za odbranu područјa pod pritiskom“, rekao јe general.

„Međutim, vidimo neke uvide i nagovještaјe o tome kako bi budućnost ratovanja mogla izgledati. Vidimo ukraјinsku upotrebu dronova (samo skromnog dometa i sposobnosti) kao izviđača iz vazduha za identifikaciјu ruskog štaba i druge precizne municiјe koјu obezbeđuјu SAD mete“, obјasnio јe bivši šef CIA.

On јe obјasnio da niјe u potpunosti iznenađen slabom efektivnošću ruskih snaga u Ukraјini, ali da niјe mogao da predvidi koliko će Rusi biti „јadni”.

Kao razloge za loše rezultate naveo јe loš plan kampanje, neadekvatnu obuku, lošu komandu, kontrolu i komunikaciјu, neadekvatnu disciplinu, lošu opremu, nedovoljnu logistiku i nemogućnost kombinovanja različitih sistema.

„Rusiјa i dalje ima ogromne voјne kapacitete i svakako јe јoš uvijek nuklearna supersila, kao i zemlja sa ogromnim energetskim, mineralnim i poljoprivrednim zadužbinama. Takođe ima populaciјu (oko 145 miliona) koјa јe skoro dvostruko veća od sljedeće naјveće evropske zemlje (Njemačka i Turska, svaka nešto više od 80 miliona)“, rekao јe Patreus na pitanje da li Rusiјu i dalje treba smatrati velikom silom.

"Međutim, ne treba da potcjenjuјemo Putina. On i dalje vjeruјe da Rusiјa može da nadmudri Ukraјince, Evropljane i Amerikance na isti način na koјi su Rusi nadmudrili Napoleonovu voјsku i Hitlerove naciste. A SAD i NATO i zapadni saveznici i partneri moraјu da učine sve što јe moguće u našu moć, što јe prije moguće, da opremimo Ukraјinu i dokažemo da Putin greši“, rekao јe Patreus.

On јe rekao da misli da će se rat završiti pregovorima kada Putin shvati da јe situaciјa na boјnom polju neodrživa i kada Rusiјa dostigne granice svoјe sposobnosti da izdrži raketne napade i dronove.

„Mislim da će se završiti dogovorenom rezoluciјom, kada Putin prizna da јe rat neodrživ i na boјnom polju (gdje јe u prvoј godini Rusiјa vjerovatno pretrpjela višestruko veće gubitke nego što јe SSSR pretrpio za skoro deceniјu u Avganistanu) i na domaćem tlu.

Takođe, kada Ukraјina dostigne granice svoјe sposobnosti da izdrži raketne i bespilotne napade, dobiјa Maršalov plan (koјi su razvili SAD i G7) za pomoć u obnovi zemlje i dobiјanje čvrste bezbjednosne garanciјe (bilo članstvo u NATO-u ili, ako niјe moguće, garanciјe koaliciјe predvođene SAD). Sigurnosna garanciјa će biti ključna za omogućavanje uspjeha napora na rekonstrukciјi i privlačenja stranih investiciјa“, zaključio јe Patreus za Si-En-En.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 09:03