Tamir Pardo / - EPA/ EFE
07/09/2023 u 18:57 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši šef Mosada kazao da Izrael nameće aparthejd nad Palestincima

Stavovi Tamira Pardoa imaće dodatni utjecaj zbog velikog poštovanja prema Mosadu u Izraelu i zato što dolaze u vrijeme kada krajnje desničarski članovi izraelske vlade pokušavaju ubiti svaku mogućnost nezavisne palestinske države

Tim stavom Tamir Pardoa pridružio se sve većem broju istaknutih Izraelaca koji upoređuju okupaciju Zapadne obale s ugašenim južnoafričkim sistemom rasnog ugnjetavanja.

Pardo je za Associated Press rekao da izraelski mehanizmi za kontrolu Palestinaca, od ograničenja kretanja do stavljanja pod vojni zakon, dok jevrejskim doseljenicima na okupiranim teritorijima upravljaju civilni sudovi, odgovaraju staroj Južnoj Africi.

- Ovdje je država aparthejda. Na teritoriju gdje se dvoje ljudi sudi prema dva pravna sistema, to je država aparthejda - kazao je Pardoa.

Pardo (70) je na čelo Mosada 2011. postavio Benjamin Netanjahu, tadašnji i sadašnji premijer Izraela. Netanjahuova stranka Likud rekla je da bi se Pardo "trebao sramiti" svojih komentara.

- Umjesto da brani Izrael i izraelsku vojsku, Pardo kleveće Izrael - navodi se.

Uzastopne izraelske vlade borile su se protiv optužbi za aparthejd karakterišući ih kao antisemitske zbog zabrinutosti da će optužbe podsknuti pokret bojkota ili otvoriti put kaznenom progonu prema međunarodnim zakonima protiv aparthejda.

Ali takve je optužbe teže odbaciti kada dolaze od onih unutar izraelskog establišmenta.

Pardo je za AP rekao da njegova stajališta o sistemu na Zapadnoj obali nisu ekstremna nego činjenica.

Takođe je upozorio da ono što je opisano kao "vječna okupacija" Izraela prijeti njegovom postojanju kao jevrejske države.

- Izrael mora odlučiti šta želi. Zemlja koja nema granica nema ni ograničenja - kazao je.

Pardo je među najvišim bivšim dužnosnicima koji povlače nekoć tabu paralelu sa starom Južnom Afrikom. Bivši izraelski državni advokat Michael Ben-Yair rekao je prošle godine "da je moja zemlja potonula do takvih političkih i moralnih dubina da je sada režim aparthejda".

Bivši predsjednik izraelskog parlamenta Avraham Burg i poznati izraelski historičar Beni Moris, među više su od 2.000 izraelskih i američkih javnih osoba koje su potpisale nedavnu javnu izjavu u kojoj se izjavljuje da "Palestinci žive pod režimom aparthejda".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. novembar 2023 18:01