Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin / foto: EPA
25/07/2023 u 07:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bjelorusija naoružava Ministarstvo za vanredne situacije

Ministar Sinjavski je u izjavi za državnu TV rekao da će svi zaposleni u pomenutom ministarstvu biti spremni da pomognu njegovim kolegama ministrima ukoliko dođe do oružanog sukoba ili “nekog nemira, ili pobune”

Ministarstvo za vanredne situacije Bjelorusije uskoro će završiti proces naoružavanja i vojne obuke svojih zaposlenih kako bi, u slučaju oružanog sukoba, pružili pomoć ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, izjavio je juče ministar za vanredne situacije Vadim Sinjavski.

Ministar Sinjavski je u izjavi za državnu televiziju rekao da će svi zaposleni u pomenutom ministarstvu biti spremni da pomognu njegovim kolegama ministrima ukoliko dođe do oružanog sukoba ili “nekog nemira, ili pobune”. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je ranije ove godine izrazio želju da „svaki čovjek bude u stanju da rukuje oružjem“.

Iako Bjelorusija nije poslala svoje vojnike na ratište u Ukrajinu, ona je u februaru prošle godine dozvolila Moskvi da pokrene invaziju sa svoje teritorije. Od tada su Bjelorusija i Rusija održale nekoliko zajedničkih vojnih vježbi, dok je bjeloruski predsjednik u junu dozvolio svojoj zemlji da služi kao baza za rusko nuklearno oružje, što su osudili mnogi zapadni lideri.

Pored toga, Lukašenko se često sastaje sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, sa kojim je nedavno razgovarao o „strateškom partnerstvu“ tokom svoje posljednje posjete Moskvi, koja je završena u ponedjeljak.    

S obzirom na to da se Lukašenkov ostanak na vlasti često povezuje sa podrškom Vladimira Putina, u Kijevu strahuju da će vladar Kremlja pritisnuti bjeloruskog predsjednika da se pridruži njegovoj zemlji u kopnenim vojnim operacijama i da otvori novi front u posrnuloj ruskoj invaziji Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:36