Александар Лукашенко / -, фото: EPA
22/06/2021 u 15:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјелорусија о санкцијама: Деструктивне, на ивици прогласа економског рата

Министарство је осудило „непријатељстко дјеловање“ и „притиске на суверену државу“ и иронично навело да изјаве Запада личе на „пародију логике и здравог разума“

Бјелорусија је као "деструктивне" оцијенила нове западне санкције уведене послије њеног преусмјерења путнуичког авиона ирског Рајанера у Минск да би ухапсила једног опозиционара, наводећи да су санкције "на ивици прогласа економског рата".

- Више пута смо поновили да санкције штете интересима грађана, да су контрапродуктивне и гадне. Ипак такве намјерне деструктивне акције се настављају - навело је бјелоруско Министарство спољних послова у саопштењу.

Министарство је осудило „непријатељстко дјеловање“ и „притиске на суверену државу“ и иронично навело да изјаве Запада личе на „пародију логике и здравог разума“.

Европска унија, САД, Велика Британија и Канада одлучиле су јуче у координисаном поступку да казне више десетина бјелоруских личности и фирми везаних за власти у Минску.

Укупно је јуче додато 78 појединаца и осам ентитета на списак санкција, због репресије власти Бјелорусије над опозицијом и бјелоруског спуштања авиона Рајанера 23. маја у Минск да би се ухапсио бјелоурски опозиционар Роман Проташевич и његова дјевојка.

Међу особама под санкцијама су министри одбране и саобраћаја, командант ваздухопловних снага и један од синова предсједника Александра Лукашенка. Европљани су такође замрзли имовину седам компанија које су под вођством блиских сарадника Лукашенка.

ЕУ је претходно увела санкције за 88 припадника власти, међу којима су и предсједник Лукашенко и његов син Виктор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:55