ilustracija / ilustracija
06/03/2023 u 15:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bjeloruski i ruski naučnici prave nazalnu vakcinu protiv tuberkuloze

Ministarstva zdravlja obje zemlje spremna su da podrže projekat

Bjeloruski i ruski naučnici će napraviti nazalnu vakcinu protiv tuberkuloze, navodi se u izvještaju Stalnog komiteta Savezne države.

Sekretar Savezne države Dmitrij Mezencev se sastao sa direktorom Naučno-istraživačkog instituta za grip „Smorodincev“ Dmitrijem Lioznovom. Tokom sastanka su razmotreni osnovni pravci saradnje ruskog instituta sa bjeloruskim kolegama. Podignuta je i tema saveznog projekta za razvoj preparata protiv tuberkuloze.

- Projekat je unikatan. Prvo će biti sprovedena klinička ispitivanja vektorske vakcine za imunoterapiju protiv tuberkuloze koja će se primjenjivati nazalno u obliku kapi, izjavio je Lioznov.

Mezencev je rekao da su Ministarstva zdravlja obje zemlje spremna da podrže projekat.

Bjelorusija je prva zemlja u kojoj su se punile ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“. Sada Bjelorusija proizvodi svoju vakcinu čija će primjena protiv kovida 19 početi tokom 2024. godine.

Formiranje platforme za vakcinu, kako su primijetile bjeloruske vlasti, važan je korak ka proizvodnji svih ljekova, ne samo protiv virusa korona. U planu je izgradnja posebne fabrike u kojoj će se proizvoditi imunobiološki ljekovi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:24