/ Vikipedija
07/04/2023 u 13:11 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Blinken: Moguća kontraofanziva Ukrajine u narednim sedmicama

Američki državni sekretar rekao je da sve dok Rusija ne promijeni pravac, SAD i saveznici moraju "održati pritisak bez presedana, koji su brojne zemlje započele protiv Rusije sankcijama i kontrolom izvoza"

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je moguću kontraofanzivu Ukrajine u narednim nedjeljama, prenose Nezavisne.

Blinken je u intervjuu za francuski list "Vest-Frans" (Ouest-France) ove sedmice iznio mišljenje da za brojne prijatelje i partnere Ukrajine u svijetu, uključujući SAD, postoje dva cilja u Ukrajini.

-Prvi cilj je da učinimo sve što je moguće da pomognemo Ukrajini da povrati teritorije koje je Rusija zauzela, uključujući kontraofanzivom, koja se očekuje narednih sedmica- rekao je Blinken.

Prema njegovim riječima, drugi cilj je da se pomogne Ukrajini da "izgradi svoje srednjoročne i dugoročne kapacitete radi odvraćanja svake agresije" i da se "sama brani ako se, ipak, dogodi nova agresija".

Američki državni sekretar rekao je da sve dok Rusija ne promijeni pravac, SAD i saveznici moraju "održati pritisak bez presedana, koji su brojne zemlje započele protiv Rusije sankcijama i kontrolom izvoza".

Na pitanje da li SAD namjeravaju da podrže Kijev u njegovoj želji da se silom bori za zauzimanje Krima i Donbasa, američki državni sekretar je odgovorio da je odgovornost za takvu odluku na Ukrajini, a da SAD, zajedno s mnogim drugim zemljama, podržavaju Ukrajinu u njenim naporima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 01:54