Ентони Блинкен / - Википедија
13/02/2022 u 10:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блинкен: Оправдан одлазак особља из амбасаде САД у Кијеву

Упозорења САД да би руско гомилање више од 100.000 војника на украјинским границама могло да најави инвазију последњих дана, постало је све учесталије

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је ризик од руске војне акције у Украјини довољно висок и оправдава одлазак већег дијела особља из америчке амбасаде у Кијеву.

- Наредили смо одлазак већине Американаца који су у амбасади у Кијеву. Ризик од руске војне акције је довољно висок, а пријетња је довољно неминовна да је то разумна ствар - поручио је Блинкен на конференцији за новинаре у Хонолулуу, преноси агенција Ројтерс, јављају медији.

Већини особља амбасаде наређено је да одмах напусти Украјину због, како се наводи, пријетње од руске инвазије, при чему је такође наведено да је све вјероватније да ситуација води ка "некој врсти активног сукоба".

Блинкен је након састанка са јапанским и јужнокорејским колегама, поновио да је и даље могуће дипломатско решење и да је начин да се оно постигне то да Москва деескалира ситуацију.

- Дипломатски пут остаје отворен. Начин да Москва покаже да жели да иде тим путем је једноставан. Треба да деескалира ситуацију, а не да ескалира - рекао је Блинкен.

Упозорења САД да би руско гомилање више од 100.000 војника на украјинским границама могло да најави инвазију последњих дана, постало је све учесталије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:46