/ - FOTO: VIKIPEDIJA
03/02/2023 u 17:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blinken otkazao posjetu Kini zbog špijunskog balona

Prema izjavi zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova Kine balon za koji Amerikanci tvrde da je špijunski, zapravo predstavlja “civilni uređaj” koji je skrenuo s planirane rute

Američki državni sekretar Entoni Blinken odložio je put u Kinu nakon što je otkriven kineski špijunski balon kako leti preko teritorije Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Nova S.

Podsjetimo, nakon što su iz Pentagona saopštili kako prate balon iznad SAD-a, a za koji se sumnja da je špijunski uređaj, oglasili su se iz Pekinga te su negirali američke navode.

Prema izjavi zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova Kine balon za koji Amerikanci tvrde da je špijunski, zapravo predstavlja “civilni uređaj” koji je skrenuo s planirane rute.

-On je uglavnom korišten za meteorološke svrhe. Žalimo zbog nenamjernog ulaska balona u američki vazdušni prostor- pojasnili su.

Prema informacijama američkih zvaničnika, balon je letio iznad Aljaske i kroz Kanadu prije nego što je registrovan iznad grada Billingsa u Montani. Objekat je probudio sumnju i zbog razloga što se u Montani nalaze neki od američkih nuklearnih silosa.

-Sjedinjene Američke Države odlučile su da ne obore balon zbog opasnosti koje bi predstavljale krhotine koje bi pale na zemlju- piše BBC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:53