/ Foto: Vikipedija, Entoni Blinken
02/06/2023 u 20:38 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blinken: SAD protiv primirja i pregovora dok Kijev ne stekne prednost

Ukrajinski zvaničnici daju zbunjujuće signale o tome dolazi li očekivana protivofanziva ili je već u toku

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD neće podržati mirovne pregovore u ratu u Ukrajini sve dok Kijev ne bude zadobio prednost na terenu, vjerovatno nakon svoje protivofanzive, prenosi N1.rs.

Blinken je rekao da bi, ako bi se poslušali pozivi Rusije i drugih, uključujući Kinu, da se sada ide na prekid vatre i pregovore o okončanju rata, to bio – „Potemkinov mir“ koji ne bi osugurao suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine niti bi poboljšao evropsku bezbjednost.

Blinken je aludirao na „Potemkinovo selo“ – taktiku koju je ministar ruske vlade Grigorij Potemkin iz 18. veka navodno koristio da bi kod ruske carice Katarine stvorio iluziju prosperiteta – da dok putuje izdaleka vidi jarko obojene kulise seoskih kuća i pomisli da u pustoši zaista postoje sela.

U govoru u Finskoj, koja se nedavno pridružila NATO-u i deli dugačku granicu s Rusijom, Blinken je ponovio stanovište SAD da „prekid vatre jednostavno zamrzava trenutne linije fronta“ i omogućava ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu „da konsoliduje kontrolu nad teritorijem koju je prigrabio, da se odmori, naoruža i ponovno napadne“.

-To ne bi bio pravedan i trajan mir- rekao je Blinken i dodao da bi dopuštanje Moskvi da zadrži jednu petinu ukrajinske teritorije okupirane invazijom bila pogrešna poruka Rusiji i „drugim potencijalnim agresorima širom svijeta“.

Ukrajinski zvaničnici daju zbunjujuće signale o tome dolazi li očekivana protivofanziva ili je već u toku.

Neki sugerišu da to neće biti baraž simultanih napada duž  linije fronta, već više ciljanih, ograničenih napada radi slabljenja ruskih linija snabdevanja i infrastrukture. Potom bi se napadi proširili i pojačali.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo se oglasio u petak.

-Ovo nije film“, rekao je novinarima u Kijevu. „Teško je reći kako ćete vidjeti našu protivofanzivu. Ovde je glavna poenta da je Rusija vidi. I to ne samo da je vidi, već i da je osjeti. Naročito trupe koje su okupirale naše teritorije. Oslobađanje naših teritorija – to bi bio rezultat naše protivofanzive. Kada ovo budete vidjeli, shvaćete da je počela“.

Zelenski je rekao da mu je cilj da istera ruske trupe s četiri teritorije koje je Moskva djelimično okupirala i nezakonito anektirala prošle jeseni, kao i da ih istera s poluostrva Krima koje je Kremlj zauzeo i nezakonito;anektirao 2014. godine.

Putin je rekao da su dva njegova cilja u invaziji na Ukrajinu bila da se poboljša bezbjednost Rusije i spreči Ukrajinu da se pridruži NATO-u, ali Vlada u Kijevu je predala zahtjev za pridruživanje tom savezu, a Švedska se nada da će biti primljena kao članica u julu. To bi ostavilo Rusiju okruženu NATO zemljama u oblasti Baltičkog mora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:42