Ентони Блинкен / фото: Википедија
06/03/2022 u 16:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блинкен: САД с европским савезницима разматраjу могућност забране увоза руске нафте

Блинкен jе такође рекао да администрациjа прати "врло вjеродостоjне извjештаjе о намjерним нападима" Русиjе на цивиле у Украjини

Државни секретар Ентони Блинкен изjавио jе у недjељу да САД раде са своjим савезницима у Европи на разматрању могућности забране увоза руске нафте у настоjању да додатно казни земљу за своjу ничим изазвану инвазиjу на Украjину, преноси ЦНН.

- Када jе риjеч о нафти, рускоj нафти, jуче сам разговарао телефоном с предсjедником и осталим члановима Владе о управо тоj теми, а сада разговарамо с нашим европским партнерима и савезницима како бисмо на координиран начин сагледали перспективу забране увоза руске нафте, а притом се побринути да jош увиjек постоjи одговараjуће снабдијевање нафтом на свjетским тржиштима - рекао jе Блинкен Џеjку Теjперу за ЦНН за "Стање Униjе".

Коментари су услиjедили неколико дана након што се чинило да jе Баjденова администрациjа умањила своjу отвореност ка санкционирању руске нафте, наглашаваjући важност могућности предузимања било какве акциjе без преседана против другог свjетског произвођача нафте.

Блинкен jе такође рекао да администрациjа прати "врло вjеродостоjне извjештаjе о намjерним нападима" Русиjе на цивиле у Украjини.

- Видjели смо врло вjеродостоjне извjештаjе о намjерним нападима на цивиле, што би представљало ратни злочин. Видjели смо врло вjеродостоjне извjештаjе о кориштењу одређеног оружjа - рекао jе.

- А оно што тренутно радимо jе документовање свега тога, састављање свега заjедно, сагледавање и осигуравање да док људи и одговараjуће организациjе и институциjе истражуjу jесу ли се ратни злочини почињени или се чине, да можемо подржати било шта што они раде. Дакле, тренутно гледамо ове извjештаjе. Врло су вjеродостоjни и ми све документујемо - рекао jе секретар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:22