Ентони Блинкен / - Википедија
23/03/2022 u 20:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блинкен: САД су формално утврдиле да су Руси починили ратни злочин у Украjини

Многе локациjе коjе су руске снаге погодиле jасно су идентификоване као мjеста коjа користе цивили - навео jе Блинкен у саопштењу

Сjедињене Америчке Државе (САД) су формално утврдиле да су руске снаге починиле ратне злочине током рата у Украjини, обjавио jе у сриjеду амерички државни секретар Ентони Блинкен, jавља Анадол Агенсy.

Његова изjава jе услиjедила након интерне истраге у Стеjт Департменту за коjу jе Блинкен казао да jе утемељена на процjенама информациjа из jавних извора и америчких обавjештаjних служби. 

Како jе поjаснио шеф америчке дипломатиjе, информациjе укључуjу "броjне вjеродостоjне извjештаjе о неселективним нападима и нападима коjи су намjерно усмjерени на цивиле, као и другим злочинима".

- Руске снаге су уништиле стамбене зграде, школе, болнице, критичну инфраструктуру, цивилна возила, трговачке центре и амбулантна возила, остављаjући хиљаде недужних цивила убиjених или рањених. Многе локациjе коjе су руске снаге погодиле jасно су идентификоване као мjеста коjа користе цивили - навео jе Блинкен у саопштењу.

То укључуjе нападе на породилиште у лучком граду Мариупољу, као и на позориште у том опкољеном граду на коjем jе била исписана руска риjеч "дjеца".

- Влада Сjедињених Америчких Држава ће наставити пратити извjештаjе о ратним злочинима и, према потреби, диjелит ће информациjе коjе прикупимо са савезницима, партнерима и међународним институциjама и организациjама. Посвећени смо позивању на одговорност, користећи сва расположива средства, укључуjући и кривична гоњења - поручио jе Блинкен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:46