Ентони Блинкен / - ФОТО: THE JAPAN TIMES
29/05/2022 u 10:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блинкен: САД забринуте због понашања Пекинга током посјете званичнице УН

На онлајн конференцији за новинаре организованој на крају боравка у Кини Башеле је рекла да њена посјета, коју нису могли да прате страни медији, није представљала "истрагу"

Сједињене Државе изразиле су забринутост због могућих ограничења које је Пекинг наметнуо током посјете високе комесарке УН за људска права Мишел Башеле Синђијангу, рекао је државни секретар САД Ентони Блинкен.

- САД су забринуте због посјете високе комесарке УН за људска права Мишел Башеле и њеног тима Народној Републици Кини и покушаја Кине да ограничи и манипулише том посјетом - рекао је Блинкен у саопштењу.

Он је рекао да услови те посјете нису омогућили потпуну и независну процјену стања људских права, укључујући и у Синђијангу на истоку земље.

Додао је да је забринут информацијама према којима су становници Синђијанга упозорени да се не жале или да отворено говоре о условима у том региону.

Та кинеска област дуго је била погођена учесталим крвавим нападима на цивиле које су према властима чинили сепаратисти и исламисти Ујгури, главна етничка група у региону.

Због тога је та област последњих неколико година под драконским надзором.

У западним студијама оптужује се Пекинг да је интернирао више од милион Ујгура и чланова других муслиманских етничких група у кампове за реедукацију, односно да им је наметнуо принудни рад, или принудне стерилизације. САД говоре о "геноциду".

Кина осуђује те пристрасне извјештаје и каже да се ради о центрима за професионалну обуку намењеним за развој запошљавања и за искорењивање екстремизма.

Мишел Башеле је током шестодневне посјете Кини обишла Урумћи, главни град региона Синђијанг и навела је да је у граду Кашгар посјетила један затвор гдје је видјела затворенике, описујући свој приступ "прилично отвореним и транспарентним".

Она је рекла да је влада Синдјијанга дала уверавања да је мрежа центара за професионалну обуку расформирана. Башеле је рекла да је посјетила један од тих старих центара.

Детаљи њене посјете нису објављени. Она је због епидемијске ситуације у Кини била издвојена од страних новинара.

На онлајн конференцији за новинаре организованој на крају боравка у Кини Башеле је рекла да њена посјета, коју нису могли да прате страни медији, није представљала "истрагу".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:08