Ентони Блинкен / - ФОТО: THE JAPAN TIMES
15/02/2022 u 21:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блинкен тражи од Лаврова провјерљиву, вјеродостојну и знатну деескалацију

Блинкен је такође „поновио“ да је Вашингтон и даље забринут због чињенице да Русија има капацитет да почне инвазију на Украјину у сваком тренутку

Шеф америчке дипломатије Ентони Блинкен затражио је од свог руског колеге Сергеја Лаврова "провјерљиву, вјеродостојну и знатну деескалацију" на украјинској граници, саопштио је Стејт департмент.

- Он је нагласио да иако би свака нова руска агресија против Украјине покренула брз, оштар и уједињен трансатлантски одговор, САД остају ангажоване за дипломатски пут и вјерују да остаје могућност за рјешење кризе мирним путем - рекао портпарол Стејт департмента Нед Прајс после новог телефонског разговора двојице министара, преносе регионални медији.

Блинкен је такође „поновио“ да је Вашингтон и даље забринут због чињенице да Русија има капацитет да почне инвазију на Украјину у сваком тренутку.

Москва је објавила данас да је наредила почетак повлачења дијела руских трупа распоређених око Украјине. Блинкен је истакао потребу да се види "провЈерљива, вЈеродостојна и значајна деескалација", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

ТакоЂе се додаје да САД "нестрпљењем" чекају "писани одговор" на последње америчке предлоге за разговоре о европској безбједности. Русија је обећала да ће наредних дана послати тај одговор САД-у, навео је Стејт департмент.

Лавров је осудио "агресивну реторику" коју користи Вашингтон и позвао на прагматични дијалог о свим питањима која је покренула Русија, наводи се у руском саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:16