/ - FOTO: SPUTNIK/ALEKSANDAR MILAčIĆ
23/12/2022 u 11:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bocan-Harčenko: Кosovo nije isto što i Donbas, Kijev je rusofobiju uveo u svoju državnu politiku

Rusija je iskoristila "suverenizaciju" Кosova da se unese razdor u odnose Srbije i Rusije, tvrdi ruski ambasador u Srbiji

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko navodi da je cilj teze da je Rusija iskoristila "suverenizaciju" Кosova da se unese razdor u odnose Srbije i Rusije, dodajući da Rusiji nije potrebno da se zaklanja iza kosovskog "presedana".

Jasno je da zapadnoj „imperiji laži” nije stalo do objektivnih prilika, naglašava ruski ambasador.

On, u autorskom tekstu za list "Politika", ističe da se slučaj Кosova principijelno razlikuje od situacije oko Donbasa.

Tekst ruskog ambasadora prenosimo u celosti:

"U Srbiji je i dalje prisutno interesovanje za temu takozvanog kosovskog presedana. Pojavljuje se teza o tome da je Rusija navodno iskoristila „suverenizaciju” Кosova, da je ona čak probitačna za nju. Cilj je, siguran sam, jedini – da se unese razdor u naše odnose sa Srbijom. Ali naš pristup je pošten i otvoren. Ne treba nam da se zaklanjamo iza „presedana”.

Dovoljno je da se pažljivo pročitaju izjave predsjednika Rusije Vladimira Putina i ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova da se razumije da rusko rukovodstvo stavlja iznad svega zaštitu nacionalnih interesa Rusije, osiguravanje bezbjednosti naše otadžbine i njenog naroda, a u svojem djelovanju striktno sledi međunarodno pravo.

Polazimo od iste premise u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja. Stav Rusije je nepromenjiv: pravedno rešenje treba da se traži u dijalogu između Beograda i Prištine, u međunarodnopravnim okvirima definisanim u Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

„Кosovski presedan”, zarazan primjer samoproglašene „nezavisnosti”, svakako jeste činjenica. Sjećam se da su naši bivši zapadni partneri po rešavanju kosovskog pitanja, najpre SAD, zahtijevali da se kolektivno utvrdi, uprkos logici realnog života, da je Кosovo „jedinstven slučaj” (sui generis), a u duhu njihovog pokvarenog koncepta „poretka, zasnovanog na pravilima”. Na pravilima koje samovoljno određuje Zapad. Tada, 2007. godine, kategorički smo istupili protiv toga, upozoravajući na moguće štetne posledice po evropsku i međunarodnu bezbjednost.

Međutim, želio bih da opomenem da su eventualne površne analogije rizične i nezahvalne. Da istaknem: „slučaj Кosova” principijelno se razlikuje od situacije oko Donbasa.

Tokom osam godina nekoliko miliona stanovnika Donbasa je živjelo u stalnom strahu zbog redovnih artiljerijskih napada, socijalno-ekonomske i humanitarne blokade od strane režima u Кijevu, koji je 2014. godine osvojio vlast u Ukrajini putem protivustavnog oružanog državnog udara. Uz to ukrajinski rukovodioci, kontrolisani od strane Zapada, na sve načine su sabotirali ispunjavanje Minskih sporazuma, u kojima je bio predviđen poseban status Donbasa.

Sada su pak javno priznali da su im dogovori sa Donjeckom i Luganskom bili potrebni samo da se kupi vrijeme, da se od „zapadnih partnera” dobije što više oružja, da se pripreme za nasilnu „reintegraciju” regiona prema scenariju vojno-policijske operacije Zagreba „Oluja” avgusta 1995. godine, koja je rezultirala protjerivanjem iz Hrvatske više od 250.000 Srba.

Rusofobiju i neonacizam Кijev je unaprijedio u državnu politiku. U tim tragičnim uslovima nije bila ostvariva realizacija temeljnih prava stanovništva Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti. Кao posledica toga, nakon oslobođenja tih teritorija u toku specijalne vojne operacije koja se sprovodi u skladu sa Poveljom UN, donijete su odluke o održavanju tamo svenarodnih referenduma o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom.

Beograd, pak, odlučno se boreći u drugoj polovini devedesetih godina protiv banditskih formacija terorističke „oslobodilačke vojske Кosova” (čije zločine trenutno istražuje haški Specijalni sud), dosledno se zalagao za održivo međunarodnopravno rešavanje kosovskog pitanja i bio je spreman da obezbijedi široku autonomiju pokrajine.

Bez obzira na to, u 1999. godini grupa zemalja NATO-a, bez sankcije Savjeta bezbjednosti UN, pod falsifikovanim izgovorom „ubijanja civila” u Račku, otpočela je oružanu agresiju protiv Jugoslavije, suverene i nezavisne države koja je imala legitimno izabrano rukovodstvo (uz to da Jugoslavija nikada nije predstavljala, a nije ni mogla da predstavlja, realnu prijetnju za NATO!).

Za Vašington i njegove satelite u pravu nije taj ko je zaista u pravu, nego taj ko je prisvojio sebi prava, „omiljenom” neokolonijalnom praksom. U alijansi se nisu zaustavili ni pred time da se tokom varvarskih bombardovanja koriste projektili sa osiromašenim uranijumom.

U 2008. godini, kada je Priština, uprkos intenzivnim pregovorima koji su bili u toku, jednostrano proglasila, uz podršku zapadnih pokrovitelja, svoju „državnost”, nisu postojali nikakvi rizici za bezbjednost kosovskih Albanaca. Zapravo obrnuto. Da se sjetimo brutalnih pogroma srpskog stanovništva Кosova i Metohije 2004. godine, stalnih akcija plašenja Srba na sjeveru pokrajine i u enklavama južno od Ibra, kao i napada na pravoslavnu baštinu КiM, uključujući svetinje pod zaštitom Uneska.

Diskriminacija pokrajinskih Srba, a faktički puzeće etničko čišćenje, nastavlja se do dan-danas. Između ostalog, Priština nije ni ispunila svoju obavezu da formira Zajednicu srpskih opština na Кosovu sa izvršnim ovlašćenjima.

Jasno je da zapadnoj „imperiji laži” nije stalo do objektivnih prilika: po mišljenju Vašingtona, međunarodnopravna načela, od prava na samoopredjeljenje do principa teritorijalnog integriteta, važe samo kada to odgovara njegovim sebičnim konjunkturnim interesima. U slučaju Кosova htjeli su da bace Srbiju na koljena.

Pumpajući Ukrajinu naoružanjem, terajući režim u Кijevu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca, uvodeći antiruske sankcije, žele da iscrpe, oslabe i rasparčaju Rusiju. Neće uspjeti ni u jednom, niti u drugom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:49