/ - UNSPLASH
26/12/2023 u 09:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bogataši u ovoj godini povećali bogatstvo za 490 milijardi dolara

Milijarder Elon Musk je počeo godinu kao drugi najveći svjetski bogataš sa 146,5 milijardi dolara imetka i tokom ove godine zaradio je još 108 milijardi dolara i izbio na čelo ove liste, prije svega zbog dobrih rezultata svojih kompanija Tesla i Space X

Ova godina je bila veoma uspješna za mnoge svjetske milijardere, a deset najvećih dobitnika je do 15. decembra dodalo ukupno 490 milijardi dolara svom bogatstvu, procjenjuje časopis Forbes.

U prvih deset se nalazi sedam milijardera iz tehnoškog sektora pošto je berzanski indeks Nasdaq, koji prati najveće američke kompanije u oblasti tehnologija, porastao 42 odsto od početka godine, a indeks S&P 23 odsto, prenosi Blic.

- Akcije ‘veličanstvenih sedam‘ kompanija - Apple, Microsoft, Alfabet, Amazon, Nvidia, Tesla i Meta, su daleko nadmašile očekivanja tržišta i pomogle milijarderima koji stoje iza tih firmi da stigni do još većeg bogatstva- objavljeno je na veb stranici Forbesa.

Milijarder Elon Musk je počeo godinu kao drugi najveći svjetski bogataš sa 146,5 milijardi dolara imetka i tokom ove godine zaradio je još 108 milijardi dolara i izbio na čelo ove liste, prije svega zbog dobrih rezultata svojih kompanija Tesla i Space X.

Drugo mjesto je zauzeo izvršni direktor kompanije Meta, Mark Zuckerberg, koji se nakon teške prošle godine vratio u punom sjaju i dodao svom bogatstvu još oko 75 milijardi dolara.

Na trećem mjestu se nalazi izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos, koji je nakon ove godine postao bogatiji za još 65 milijardi dolara.

U prvih deset se nalaze i indonežanski milijarder Prayogo Pangestu, suosnivač Google-a Larry Page, vlasnik modne kompanije Zara Amancio Ortega, drugi suosnivač Google-a Sergey Brin, bivši šef Microsofta Steve Ballmer, šef kompanije Oracle za tehnologiju Larry Ellison i izvršni direktor firme Nvidia Jensen Huang.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:51