ilustracija / - EPA
22/02/2024 u 22:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Boing smjenjuje direktore

To je posljedica incidenta prošlog mjeseca kada je dio aviona modela 737 Maks 9 otpao tokom leta

Boing je saopštio da je počeo da smjenjuje predstavnike rukovodstva koje sa bavilo modelom 737 Maks 9.

To je posljedica incidenta prošlog mjeseca kada je dio tog aviona otpao tokom leta.

Jedan od izvršnih direktora Sten Dil navodi da je kompanija već otpustila Eda Klarka, šefa Boingovog programa 737 Maks, u koji spada i model Maks 9, prenio je "Njujork tajms".

Kompanija je najavila i druge promjene u rukovodstvu, što je najupadljiviji pokušaj da prikaže kako se smatra odgovornom za incident 5. januara, kada su na avionu Boing 737 Maks 9, u vlasništvu avio-kompanije ‘‘Alaska erlajns‘‘, otpala pomoćna vrata usred leta na liniji Sijetl - San Dijego.

Medij podsjeća da je Boing bio pod pritiskom regulatora, avio-kompanija i članova Kongresa, kako bi dokazao da je posvećen izradi bezbjednih aviona.

Kompanija je posljednjih nedjelja isticala da revidira svoj proces kontrole kvaliteta, uključujući pojačane inspekcije u fabrici u Rentonu, u saveznoj državi Vašington, gdje je Klark nadgledao proizvodnju Maksa 9.

Smijenjeni direktor je tada preuzeo vođenje programa 2021. godine, nakon što je kompanija ubrzavala proizvodnju aviona kome je letenje širom svijeta bilo zabranjeno 20 mjeseci nakon dvije fatalne nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi, podsjeća Njujork tajms.

Medij ističe da su te nesreće koštale Boing milijarde dolara, drastično narušile njegov kompanije i privukle mnogo više pažnje regulatora širom svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 16:46