/ - ILUSTRACIJA: SHUTTERSTOCK
09/07/2023 u 19:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bolno iskustvo: Kambodža upozorila Ukrajinu na opasnost od upotrebe kasetnog oružja

Oko 20.000 Kambodžanaca je ubijeno u protekle četiri decenije od nagaznih mina i neeksplodiranih bombi

Kambodžanski premijer Hun Sen upozorio je danas Ukrajinu na upotrebu kasetne municije, podsjećajući na "bolno iskustvo" njegove zemlje, pogođene američkim kasetnim bombama početkom 1970-ih, prenosi Danas.rs.

 -Bila bi to najveća opasnost za Ukrajince dugi niz godina, čak i do stotinu godina, da se kasetne bombe koriste u oblastima pod ruskom okupacijom na ukrajinskoj teritoriji-napisao je Hun Sen na Tviteru.

Kambodžanski premijer je naveo "bolno iskustvo" svoje zemlje gdje su američki vazdušni napadi 1970-ih kasetnim bombama ubili i osakatili nekoliko desetina hiljada ljudi.

Američke vlasti su bacile milione bombi na Kambodžu i Laos tokom Vijetnamskog rata 1960-ih i 1970-ih u pokušaju da pogode komunističke baze.

-Pozivam predsjednika SAD-a, kao dobavljača, i ukrajinskog predsjednika, kao primaoca, da ne koriste kasetne bombe u ratu jer će prave žrtve biti Ukrajinci-rekao je Hun Sen.

Poslije 30 godina građanskog rata koji je završen 1998. godine, Kambodža je i dalje jedna od zemalja sa najvećom količinom mina i bombi na svijetu.

Oko 20.000 Kambodžanaca je ubijeno u protekle četiri decenije od nagaznih mina i neeksplodiranih bombi.

Rad na raščišćavanju još traje, a vlada je obećala da će očistiti sve mine i neeksplodirana bombe do 2025. godine.

U januaru je grupa ukrajinskih deminera posjetila minska polja u Kambodži u okviru obuke.

To oružje je zabranjeno u brojnim zemljama, posebno u Evropi, potpisnicama Konvencije iz Osla iz 2008. godine. U toj konvenciji se ne nalaze ni SAD, ni Ukrajina, ni Rusija.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da je odluka o isporuci kasetne municije Ukrajini "veoma teška", ali da je "ispravna".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:48