Жаир Болсонаро / - Твитер
20/11/2023 u 20:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bolsonaro osumnjičen da je uznemiravao kitove: "Svaki dan me za nešto optužuju"

Grbavi kitovi često se mogu vidjeti uz brazilsku obalu, a 68-godišnji Bolsonaro nije prvi političar koji je upao u probleme jer ih je uznemiravao

Savezna policija istražuje bivšeg predsjednika Brazila, Žaira Bolsonara zbog "uznemiravanja" grbavog kita dok je tokom državnog praznika divljao na džet-skiju.

Incident se, kako piše "The Guardian", dogodio u vodama kraj jugoistočne obale Brazila, u blizini grada Sao Sebastiao u junu. Bolsonaro je tada uočen kako mobilnim telefonom snima kita s udaljenosti od oko 15 metara.

"Čovjek, za kojeg se smatra da je Bolsonaro, snimao je video mobilnim telefonom dok se kit ponašao uznemireno", objavila je novinska stranica "iG". Brazilski zakon zabranjuje "namjerno uznemiravanje bilo koje vrste kitova", kao što su delfini ili grbavi kitovi.

Prema pravilima Agencije za zaštitu okoline Ibama, plovila s upaljenim motorima ne smiju se približavati takvim životinjama na udaljenost manju od 100 metara. Mornarima je takođe zabranjeno loviti ili upadati u prostor jata delfina ili kitova te stvarati pretjeranu buku unutar 300 metara od bilo kojeg kita.

Bolsonaro odbacuje navode.

"Svaki dan me optužuju za neku vrstu nestašluka", rekao je.

Grbavi kitovi često se mogu vidjeti uz brazilsku obalu, a 68-godišnji Bolsonaro nije prvi političar koji je upao u probleme jer ih je uznemiravao.

Sekretar Vagner Tešeira kažnjen je u avgustu jer je zlostavljao životinju kada joj je brodom prišao na manje od 30 metara, prenosi "Index".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:31