FOTO: EPA / - FOTO: EPA
30/03/2023 u 10:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bolsonaro se vraća u Brazil nakon tromjesečnog boravka u SAD

Brazil je napustio 30. decembra, čak i prije isteka mandata, bojkotujući ceremoniju inauguracije Luiza Inacia Lule da Silve, kojem je prema protokolu trebao predati predsjedničku lentu

Bivši brazilski predsjednik Žair Bolsonaro vraća se u Brazil nakon tromjesečnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, odlučan igrati glavnu političku ulogu u domovini, nakon što ga je Lula tijesno pobijedio na predsjedničkim izborima u oktobru.

Krajnje desničarski bivši predsjednik, predmet dugog niza istraga, po povratku u svoju zemlju izlaže se pravnim postupcima kao i mogućem zatvaranju, prenosi Hina.

Brazil je napustio 30. decembra, čak i prije isteka mandata, bojkotujući ceremoniju inauguracije Luiza Inacia Lule da Silve, kojem je prema protokolu trebao predati predsjedničku lentu.

“Neću ni na koji način voditi opoziciju, učestvovaću u političkom životu svoje stranke, donoseći svoje iskustvo”, rekao je za CNN Brazil u srijedu uveče na aerodromu Orlando, prije nego što je ušao u avion.

Rizični povratak

Sa 68 godina i nakon poraza s manje od dva miliona glasova koji ga je gurnuo u ćutnju ili čak depresiju, Bolsonaro je prošle sedmice objavio svoju namjeru da “putuje zemljom” i “bavi se politikom” kako bi branio ultrakonzervativne vrijednosti u Brazilu.

Povratak u Brazil mogao bi biti i rizik za Bolsonara, koji je optužen za podsticanje nasilnog pokreta za poricanje izbora u svojoj domovini.

Brazilski Vrhovni sud pokrenuo je istragu protiv Bolsonara zbog navodnog poticanja antidemokratskih protesta koji su završili upadom u vladine zgrade od strane njegovih pristalica u Braziliji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:06