Жозеп Борељ / - РТС
21/08/2021 u 21:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борел: Не можемо да евакуишемо све сараднике

Америчка администрација одредила је 31. август као датум за коначно повлачење својих снага из Авганистана и планира евакуацију више од 30.000 Американаца и авганистанских цивила

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борел саопштио је да је немогуће евакуисати све Авганистанце који су сарађивали са западним земљама пре 31. августа.

Борел је у изјави Франс пресу изразио жаљење због безбједносних мјера које су САД увеле на аеродрому у Кабулу, јер то омета евакуацију.

Америчка администрација одредила је 31. август као датум за коначно повлачење својих снага из Авганистана и планира евакуацију више од 30.000 Американаца и авганистанских цивила.

-Математички је то немогуцће… Колико ја знам, Американци нису најавили да ће остати после тог датума (31. август). Али могу да се предомисле- рекао је Борел.

Према његовим ријечима, проблем је у приступу аеродрому.

-Америчке мјере контроле и безбједности су веома јаке. Жалили смо се. Тражили смо од њих да покажу вецћу флексибилност. Не можемо да евакуишемо своје сараднике- рекао је шеф европске дипломатије.

Борел је рекао да само делегација ЕУ у Кабулу има око 400 авганистанских службеника и њихових породица. Додао је да је ЕУ обећала да ће их евакуисати, али је до сада у Шпанију стигло само 150 људи.

-То су активни сарадници. Али број Авганистанаца који су радили са нама током ових 20 година је много већи- рекао је он.

Према његовим ријечима, Кабул има два аеродрома. Цивилни аеродром је у рукама талибана и нема летова, док Американци контролишу војни аеродром.

-Авиони преузимају људе који су на асфалту. У авиону који је стигао данас у Мадрид, трећину чине Американци- рекао је Борел.

Високи званичник ЕУ је навео да ако Американци оду, Европљани немају војне капацитете да обезбједе војни аеродром и талибани ће преузети контролу. Борел је рекао да је потребно разговарати са талибанима и додао ЕУ има контакте са њима, али не и са њиховим лидерима.

-Разговарати (са њима) не значи признати их- рекао је Борел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 15:12