Жозеп Борељ / - РТС
08/03/2022 u 20:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: Балкан посебно на мети манипулација из Русије

Русија настоји да искористи напетости међу балканским етничким групама како би распирила сукобе и подијелила те заједнице, сматра он

Високи представник Европске уније за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ изјавио је да је одлука Европске уније да забрани рад руских државних медија оправдана, наводећи да су они интегрални дио руске агресије на Украјину и настојања да се Унија разједини и поткопа европска демократија, јављају агенције прениосе медији.

Руски државни медији и систем око њих су "интегрални дио агресије" на Украјину, рекао је Борељ током расправе у у Европском парламенту о спољном уплитању у демократске процесе унутар ЕУ.

Он је у обраћању европарламентарцима одбацио је критике да су забрана рада телевизији Раша Тудеј (Руссиа Тодаy - РТ) и агенцији Спутњик кршење права, јавила је из Стразбура агенција Хина, преноси ФоНет.

-То нису независни медији него оружја у систему манипулације Кремља"-нагласио је Борељ, тврдећи да Русија лаже о рату и патњама украјинског народа.

Борељ је навео како није ријеч о покушају да се одлучи шта је истина, а што лаж и да ЕУ нема министарство истине, али се мора позабавити намјерним и координираним покушајима манипулације у информативном простору.

Он је у расправи о извјештају Посебног одбора парламента за спољно уплитање указао да се у том документу упозорава да је простор Западног Балкана посебно на мети манипулација из Русије, али и Кине.

Русија настоји да искористи напетости међу балканским етничким групама како би распирила сукобе и подијелила те заједнице, што би, како је оцијењено у извјештају, могло довести до дестабилизације цијеле регије.

У извјештају тог одбора ЕП истиче се и да су забрињавајући покушаји православне цркве у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, а посебно у Републици Српској, да промовише Русију као заштитницу традиционалних породичних вриједности и учвршћује односе између државе и цркве.

Изражена је и забринутост због тога што Мађарска и Србија помажу Кини и Русији у њиховим геополитичким циљевима. Борељ је рекао како је Европска унија са земљама партнерима интензивирала напоре "на сузбијању уплитања и манипулације информацијама, посебно на западном Балкану који је тренутно системски циљан" руским и другим кампањама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:44