Жозеп Борељ / - РТС
01/02/2022 u 06:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: Безбједност Украјине је и наша безбједност

Шеф диоломатије ЕУ Жозеп Борељ каже да ће ЕУ наставити да се држи "двоструког колосијека", дипломатије и одвраћања, када је ријеч о украјинској кризи.

У свом посљедњем блогу, Борељ наводи да Русија наставља гомилање војске на гараници са Украјином, укључујући и припреме за војне вјежбе у Бјелорусији и поморске вјежбе унутра Русије, а да је ЕУ јединствена у ставу да се супротстави покушају Москве да, како је рекао, поново створи линије подјела у Европи.

- Они враћају сјећања на 'сфере утицаја', које не припадају 21. вијеку. Не можемо и нећемо то прихватити. Суочени са овим изазовима, наше јединство је наша главна снага и то сви разумију у ЕУ" - написао је Борељ.

Он наводи да је ЕУ "дио ширег, вишеслојног скупа дипломатских дискусија" и да блиско сарађује и са САД и НАТО када је ријеч о корацима за рјешавање безбједносне кризе на истоку Европе.

image
- SHUTTERSTOCK

- Украјина је наш партнер и сусјед, а безбједност Украјине је и наша безбједност - констатује Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ додаје да су у оквиру тијесне трансатлантске координације, САД и НАТО послали своје писмене одговоре на руске захтјеве у којима се понавља забринутост због руских акција које подривају европску безбједност и износе предлози за области у којима је могуће наћи заједничку језик.

- Поздрављам предлоге САД и НАТО, они имају потенцијал, ако се о њима преговара у доброј намјери, да унаприједе безбједност у Европи, а истовремено се баве и руским забринутостима кроз реципрочне обавезе. У овим одговорима се истиче да САД, НАТО и ЕУ преферирају дипломатију и да смо спремни да напредујемо ако Русија деескалира агресију на Украјину и приступи разговорима о безбједности у Европи на уравнотежен и реципрочан начин - пише у тексту блога који потписује Жозеп Борељ.

Он оцјењује да у овим тренуцима "Русија води рат нерава", а да ЕУ ''мора да задржи своје" и инсистира на дипломатији.

- Морамо бити спремни за случај да дипломатија не успије. Разматрамо све опције и сценарије, укључујући рад са партнерима, попут САД, Катара и Азербејџана, по питању снабдијевања гасом у случају да Русија одлучи да смањи или заустави испоруке - наводи Борељ.

Он нагалшава да се разматрају и мјере које би нанеле "велике трошкове руској економији и финансијском систему", укључујући и "контролу извоза прозвода потребних Русији да испуни своје стратешке амбиције".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:29