Жозеп Борељ / - РТС
09/05/2022 u 09:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: ЕУ би требало да заплијени руске резерве за обнову Украјине

Борељ је за новине рекао да би било логично да ЕУ учини оно што су Сједињене Државе учиниле с имовином авганистанске централне банке након што су талибани преузели азијску нацију

Европска унија (ЕУ) требало би да размотри могућност заплијене замрзнутих руских девизних резерви како би се платили трошкови обнове Украјине након рата, рекао је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ у интервјуу за Financial Times, јављају агенције преносе медији.

Европска унија и њене западне савезнице заледиле су међународне резерве руске централне банке откако је земља започела инвазију на Украјину, рат који Москва описује као “посебну војну операцију”.

Борељ је за новине рекао да би било логично да ЕУ учини оно што су Сједињене Државе учиниле с имовином авганистанске централне банке након што су талибани преузели азијску нацију.

- Имамо новац у џепу и неко ми мора објаснити зашто је то добро (рјешење) за авганистански новац, а није добро за руски новац - рекао је Борељ.

Вашингтон је замрзнуо авганистанска средства након што су талибани војним путем преузели власт, а дио планира да употријеби за помоћ авганистанском народу, док ће остатак задржати како би се могле подмирити тужбе везане за тероризам исламистичких милитаната.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:17