/ - SHUTTERSTOCK
02/04/2023 u 16:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: EU će se suprotstaviti svakoj zloupotrebi Rusije kao predsjedavajuće SB UN

Rusija je u subotu preuzela predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN za cio april, a Moskva je najavila da će njenu delegaciju predvoditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

Evropska unija (EU) će se "suprotstaviti bilo kakvoj zloupotrebi" Rusije dok tokom aprila predsjedava Savjetom bezbjednosti UN, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednosti Žozep Borelj.

- Dolazak Rusije na mjesto predsjednika Saveta bezbjednosti UN vrijedan je prvoaprilske šale. Uprkos tome što je stalna članica Savjeta bezbjednosti, Rusija nastavlja da krši samu suštinu pravnog okvira UN- rekao je Borelj.

Rusija je u subotu preuzela predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN za cio april, a Moskva je najavila da će njenu delegaciju predvoditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prvi sastanak Savjeta bezbjednosti pod ruskim predsjedavanjem trebalo bi da bude održan sjutra, ali će to biti samo uobičajeni razgovori iza zatvorenih vrata o programu rada za mjesec.

Posle toga, kao i obično, mora da uslijedi konferencija za novinare novog predsjedavajućeg, ruskog ambasadora Vasilija Nebenzije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u subotu pozvao na „reformu globalnih institucija, uključujući Savjet bezbjednosti UN“.

- Teroristička država mora biti spriječena da uništi svijet. Teroristi moraju da izgube, moraju da budu odgovorni za teror i ne bi trebalo nigdje da predsjedavaju- ocijenio je Zelenski.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:35