/ - VLADA CG
24/09/2022 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: EU mora ozbiljno da shvati Putinove prijetnje

Borel je ocijenio u intervjuu za BBC da je rat dostigao „opasnu tačku“

EU mora ozbiljno da shvati prijetnje Vladimira Putina o tome da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje u sukobu u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Borel je ocijenio u intervjuu za BBC da je rat dostigao „opasnu tačku“.

On je ovo izjavio u vrijeme kada Rusija počinje djelimičnu mobilizaciju i sprema se da pripoji četiri ukrajinske oblasti gdje su organizovani referendumi o pripajanju Rusiji.

-Svakako je ovo opasan trenutak zato što je ruska vojska pritjerana u ćošak, a Putinova reakcija – prijetnja da upotrebi nuklearno oružje, jako je loša- rekao je Borelj.

U obraćanju naciji ranije ove nedjelje Putin je rekao da njegova zemlja ima „razno razorno oružje“ i da će „upotrebiti sva raspoloživa sredstva koja su joj na raspolaganju- dodajući da „to nije blef“.

-Kad ljudi kažu da to nije blef, morate da ih shvatite ozbiljno- rekao je Borelj.

Borelj je odbacio zabrinutost da su zalihe oružja u EU niske i rekao da Unija mora da nastavi da pruža vojnu pomoć Ukrajini kao i da primjenjuje ekonomske sankcije na predsjednika Putina i njegove saveznike i da sprovodi diplomatsku aktivnost.

Putin je suočen sa porazima na bojnom polju, sa ruskim snagama potisnutim u ukrajinskoj kontraofanzivi.

Putinove snage su u lošem položaju, slažu se analitičari, ali Borelj je rekao da mora da se dođe do „diplomatskog rješenja“ koje čuva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

-Inače, mogli bi da završimo rat, ali nećemo imati mir i imaćemo još jedan rat- rekao je Borelj.

Borelj je priznao da je porast cijena energenata izazvan sukobom zabrinjavajući.

Visoki predstavnik EU pozvao je Putina da odigra svoju ulogu u postizanju rješenja putem pregovora, dodavši da je „potrebno dvoje za tango“.

-Svako ko je otišao u Moskvu u Kremlj da razgovara sa Putinom vratio se sa istim odgovorom ‘Ja (Putin) imam vojne ciljeve i ako ne dobijem te vojne ciljeve nastaviću da se borim’. To je svakako zabrinjavajući smjer, ali mi moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu- rekao je Borelj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:00