Жозеп Борељ / - СЛОБОДНИ ИЗВОРИ
12/03/2022 u 20:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ на Западном Балкану идуће седмице

Све земље Западног Балкана, осим Србије, ускладиле су политику санкција против Русије са Европском унијом. Србија је једина земља кандидат која није увела санкције Русији

Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ посјетиће Сјеверну Македонију, Албанију и Босну и Херцеговину од 13. до 16. марта - најављено је из Брисела.

- Посјета ће поново потврдити посвећеност и подршку Европске уније региону, имајући у виду руски рат против Украјине и његов утицај на безбједност Европе у цјелини - саопштено је 12. марта, уочи западнобалканске турнеје Бореља.

Борељ ће, како се наводи, у понедјељак боравити у Скопљу, гдје ће се састати са предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендаровским, премијером Димитром Ковачевским и осталим високим званичницима, преноси РСЕ.

Додаје се да ће Борељ присуствовати и догађају на којем ће представници цивилног друштва и омладинских организација представити своје учешће на Конференцији о будућности Европе.

Високи представник ЕУ ће у уторак отпутовати у Тирану, гдје ће се састати са премијером Едијем Рамом и осталим званичницима, а током посјете Албанији он ће обићи и радове на рестаурацији мозаика Националног историјског музеја, који је реновиран средствима ЕУ за опоравак након земљотреса.

У сриједу у Сарајеву, високи представник ће прво посјетити трупе ЕУФОР-а чији је капацитет скоро удвостручен, а након тога ће се састати са представницима власти Босне и Херцеговине, опозиције и цивилног друштва.

Све земље Западног Балкана, осим Србије, ускладиле су политику санкција против Русије са Европском унијом. Србија је једина земља кандидат која није увела санкције Русији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 19:53