Жозеп Борељ / - РТС
05/04/2022 u 22:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: Немамо алтернативу НАТО-у за одбрану Европе

ЕУ је испод сваког нивоа када говоримо о властитој одбрани. Тренутно смо на 1.5 посто БДП-а, једнако као 2008., рекао је Борељ

Рар у Украјини представља тектонску промјену нашег безбједносног окружења и нема алтернативе НАТО-у за територијалну одбрану Европе, укључујући и финанцијски, изјавио је шеф европске дипломације Жозеф Борељ, преноси Index.hr.

Високи представник ЕУ за вањску политику и безбједност расправљао је са заступницима Европског парламента на редовним мјесечном засједању у Страсбоургу.

Као сљедећи задатак најавио је понављање те анализе како бисмо јасније видјели колико су озбиљне пријетње европској безбједности и колико је озбиљна пријетња Путинове Русије Еуропској унији.

"Немамо алтернативу НАТО-у за територијалну одбрану"

Притом је истакнуо да НАТО остаје кључна организација која ће гарантовати сигурност територије од могућих агресора.

-Немамо алтернативу НАТО-у за територијалну одбрану Европе. Ни финансијски гледано. НАТО је и даље кључна организација која ће гарантовати и сигурност наше територије од могућих агресора- казао је Борељ.

Врло јасно је дао до знања колико су мали и мањкави одбрамбени капацитети Уније.

-ЕУ је испод сваког нивоа када говоримо о властитој одбрани. Тренутно смо на 1.5 посто БДП-а, једнако као 2008.", рекао је Борељ.

Но, како је истакнуо, "схватили смо да НАТО неће ријешити све наше проблеме и да за неке морамо имати властите капацитете. Да бисмо могли и сами интервенисати, ако то НАТО неће- наводи он.

"Ми немамо залихе оружја, а немамо времена ни да бисмо га произвели"

-Ако ми будемо снажни, и НАТО ће бити снажан. Веће одбрамбене способности Европе подразумијевају и веће капацитете НАТО-а.-сматра шеф дипломације.

На питање заступника Тонина Пицуле о помоћи Украјини кроз Инструмент за мир, Борељ је казао да кроз тај инструмент земље чланице саме шаљу помоћ у оружју и опреми.

-Ми немамо залихе оружја, а немамо времена ни да бисмо га произвели. Стога земље чланице користе своје војне капацитете и шаљу опрему и оружје Украјини- рекао је он.

Кроз инструмент, додао је, можемо боље одговорити на потребе украјинске војске и кроз њега ћемо дати једну милијарду еура.

-Видјећемо што можемо понудити, приоритет је лако одбрамбено оружје, Стингери или Јавелини који су се показали изузетно дјелотворни у борби против оклопних возила- прецизирао је.

"ЕУ је испод сваког нивоа одбране"

Но, иако је, како је рекао, ЕУ испод сваког нивоа  гледе одбране, не вјерује да ће се прерасподијелити средства из Вишегодишњег финанцијског оквира (ВФО) за војну мобилност, јер када се ВФО договарао, "није било директне пријетње нашој сигурности".

-Ту су ставку земље чланице знатно срезале када смо о томе разговарали, а с обзиром на све веће цијене енергената и хране те како би се   одговорило на проблеме узроковане пандемијом, стварно сумњам да ће се повећати прорачунска средства за војну мобилност- оцијенио је он.

Раније је у разговору са заступницима шефица Европске комисије Урсула вон дер Леyен за НАТО казала да је "најснажнији војни савез", али да Европска унија никада неће бити војни савез.

Борељ: Потребно је очувати дух Даyтона и БиХ

На питање заступнице Жељане Зовко о стању у БиХ, Борељ је казао да је све речено у закључцима Вијећа те да је потребно очувати "дух Даyтона: једна држава, два ентитета и три конститутивна народа", уз заштиту права свих осталих грађана који се не изјашњавају као припадници трију народа.

За операцију Алтхеа, мисију ЕУФОР-а у БиХ, казао је да то "није у његовим рукама", али се нада да ће Вијеће сигурности продуљити њезин мандат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:40