/ - Жозеп Борељ
31/01/2022 u 17:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: Повлачење из преговора о изборном закону БиХ неприхватљиво

Нагласио је да је ЕУ дубоко забринута због продужене политичке кризе и блокаде институција, додавши да је то неприхватљиво

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да повлачење из преговора о измјенама Изборног закона у БиХ "неће бити прихватљива опција".

- Сада је хитно да се БиХ преусмјери на те реформе, што ће јој омогућити да се позабави са 14 кључних приоритета из Мишљења Комисије и напредује на путу према ЕУ, у складу са очекивањима свих грађан - навео је Борељ у одговору на писма која су предсједницима Европског савјета и Европске комисије, као и њему упутили предсједници оба дома Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић и Денис Звиздић.

Позвао је политичке странке у БиХ на „пуни ангажман у унапредјењу преговора о уставној и изборној реформи“, додавши да повлачење из преговора „неће бити прихватљива опција“.

Још је навео да ће његов тим у Европској служби за спољне послове и Специјални представник ЕУ у Босни и Херцеговини наставити са укључивањем и олакшавањем дијалога у координацији са Високим представником у БиХ и САД-ом.

Борел је оцијенио да рјешавање уставне и изборне реформе захтјева од лидера у БиХ "компромис и политичку храброст".

Прошле седмице су пропали преговори странака из Федерације БиХ, водјени уз посредовање европских и америчких званичника у Неуму, о измјенама Изборног закона које се тичу избора чланова Предсједништва БиХ и деглегата у Дому народа Федерације БиХ. ;

Он је даље истакао да ЕУ помно прати ситуацију у Босни и Херцеговини и недвосмислено је опредјељена према ЕУ перспективи БиХ као јединствене, уједињене и суверене земље, пренео је сарајевски портал Кликс (клиx.ба).

- Обнављање извршног мандата операције Алтеа у Савет безбедности Уједињених нација у новембру 2021. године још једном потврдјује непоколебљиву опредељеност ЕУ да подржи власти БиХ у осигуравању безбедног окружења - написао је Борељ.

Нагласио је да је ЕУ дубоко забринута због продужене политичке кризе и блокаде институција, додавши да је то неприхватљиво.

- Разговарао сам о тренутној ситуацији у Босни и Херцеговини са министрима спољних послова ЕУ у новембру и наставићемо пратити ситуацију. Министри спољних послова истакли су потребу да се сви политички актери одрекну провокативне и реторике подјеле, наставе дијалог и позабаве се питањима која упорно подстичу тензије у земљи - нагласио је европски званичник.

Према његовим ријечима, све политичке странке треба да се врате у институције БиХ у пуном капацитету и допринесу добром функционисању Парламентарне скупштине БиХ, Предсједништва и Савета министара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 12:38