Жозеп Борељ / - РТС
16/06/2021 u 16:43 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Борељ представио нови приступ Европске униjе у односима са Русиjом

Борељ jе указао да Русиjа не жели да разговара са Европском униjом као цjелином већ више воли да разговара директно са неким од њених земаља чланица

Високи представник Европске униjе Жозеп Борељ представио jе приjедлог за нови приступ Униjе према Русиjи наводећи да ЕУ у односима са Русиjом треба да буде спремна истовремено да “одговори, примора и разговара”.

Нове смjернице у односима према Русиjи треба да буду усвоjене на самиту ЕУ 24. и 25. jуна, пише Н1.

– Ова три глагола представљаjу главне смjернице нашег дjеловања. Ако земље чланице одобре те препоруке треба да учине да се оне поштуjу а не да препусте Русиjи да нас диjели – истакао jе Борељ.

Односи ЕУ са руском владом су „на наjнижем нивоу – констатовао jе Борељ.

Борељ jе указао да Русиjа не жели да разговара са Европском униjом као цjелином већ више воли да разговара директно са неким од њених земаља чланица, са онима коjе по њеном мишљењу имаjу одређен значаj.

– ЕУ треба да се покаже jединствена да би приморала Русиjу да разговара са њом –рекао jе Борељ.

Представљање новог приступа ЕУ према Русиjи поклопило се са почетком састанка организованог у Женеви измедjу америчког и руског предсjедника Џоа Баjдена и Владимира Путина.

Баjден ће свом руском колеги указати на „црвене линиjе“ коjе су jуче усвоjиле вође земаља чланица НАТО.

– Не тражимо сукоб са Русиjом али ћемо одговорити ако Русиjа настави своjе активности, обjаснио jе амерички предсjедник на краjу самита НАТО у Бриселу.

Izdvojeno

27. jul 2021 16:34