Жозеп Борељ / - РТС
25/01/2022 u 16:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: Слављење ратних злочинаца не иде са европским тежњама

Прегледали смо прогрес Србије на путу ка ЕУ и ово је добар моменат јер смо у децембру отворили кластер, рекао је Борељ.

Високи представник Европске уније Жозеп Борељ рекао је, након састанка са предсједницом Владе Србије Аном Брнабић, да ће напредак у владавини права, људским правима и у дијалогу са Пришином одлучивати о ритму даљих претприступних преговора, а нагласио је да у ЕУ нема мјеста за слављење и ратних злочина и подржавање геноцида и ратних злочинаца, преноси N1.

-Прегледали смо прогрес Србије на путу ка ЕУ и ово је добар моменат јер смо у децембру отворили кластер- рекао је Борељ.

Наводећи да су гласачи на референдуму потврдили промјене Устава (у области правосуђа), рекао је да су реформе важне за грађане Србије, да имају боље квалитетније гаранције својих права, да имају боље правосуђе, да се боље бори против корупције и да се достигне бољи стандард живота.

Борел, је рекао да ЕУ веома добро сарађује на нивоу безб,едности, додајући да је веома захвалан на квалитетним доприносима Србије свим мисијама ЕУ у иностранству.

Вид,ели смо да се у посл,едње вријеме усклађивање спољне политике повећава и надам се да ће то одразити одржив степен усклађивања са нашом спољном политиком који ће бити преведен у конкретна дјела, навео је.

Говорили смо, каже Борељ, "о дијалогу у ком посредујемо".

-Поздрављамо спремност Србије да настави са дијалогом и очекујемо да Косово и Србија напредују у дијалогу и наставе ка постизању свеобухватног споразум- рекао је Борељ.

Он је нагласио да очекују да Београд и Приштина испуњавају своје обавезе, да обје стране имају да испуне ствари које су договорене. "Треба створити услове за даљи дијалог и уздржати се од некоординисаних дјела и реторике", додао је.

Напредак људских права и у владавини права и нормализација с Косовом ће одлучивати о ритму даљих претприступних преговора, рекао је Борељ, додајући да говори о нормализацији односа и добросусједској сарадњи.

-Желио бих да сљедеће нагласим - нема мјеста у Европи да се поричу геноциди, нема мјеста у Европи за слављење ратних злочина и ратних злочинаца, нема мјеста у Европи да се јавно подржавају они који подржавају геноцид и славе ратне злочине, који подривају интегритет земаља у сусједству, угрожавају регионалну стабилност и помирење - то све не може да иде са европским вриједностима и тежњама. Изнијели смо то премијерки Србије и сигурни смо да ће Србија наставити, под њеним вођством, европским путем- рекао је Борељ на конференцији након састанка.

Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Бриселу са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем и високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом уочи сједнице Савјета за стабилизацију и придруживање Србија - ЕУ.

Вархељи је рекао, на конференцији након састанка, да је Србији данас дат јасан сигнал, и да је јасно са стране ЕУ да жели да настави сарадњу са Србијом на највишем нивоу и да је то дио њиховог ангажовања на цијелом Западном Балкану. Захвалио је Француској на раду на проширењу.

-Направили смо преглед напретка у оквиру ССП-а и погледали шта се дешава са претприступним преговорима и најважније је питање како даље наставити, ту су се јавила два важна задатка пред нама.

Прво, напредак Србије у домену владавине права, почетак уставне реформе. Промјена Устава је позитиван сигнал српског народа да је на европском путу, а други корак је да се испуни све то кроз све законе и подзаконске акте да би се ова реформа спровела на терену и у стварности. Друга ствар је напредовање у претприступним преговорима. Комисија је у прошлогодишњем извјештају навела да је спремна да се отворе преговори у Кластеру 3. Има ту још доста посла, али се надам да ће се до краја предсједавања Француске, овога полугодишта, да ћемо доћи до сагласности", рекао је Вархељи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:33