/ - Жозеп Борељ
14/03/2022 u 18:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: Што прије почети преговоре о приступању Сјеверне Македоније и Албаније

Борељ се налази у посјети Сјеверној Македонији, а на Западном Балкану боравиће од 13. до 16. марта. Планирано је да посјети и Албанију и Босну и Херцеговину

Ово је тренутак буђења за Европу, тренутак када треба оживјети процес проширења са земљама Западног Балкана. Знам да имате одређена очекивања и с правом. Требало би што прије почети формалне преговоре о приступању Сјеверне Македоније и Албаније, а надам се да ће то бити могуће на сљедећој међувладиној конференцији”, рекао је високи представник Европске уније за вањску политику и сигурност Жозеп Борељ након састанка с премијером Сјеверне Македоније Димитром Ковачевским.

Борељ, који се налази у посјети Сјеверној Македонији, истакао да су Сјеверна Македонија и цијели регион стратешки приоритет и да је ЕУ опредијељена да европску перспективу за те земље оствари, јавља РСЕ.

- Тренутни статус qуо никоме не иде у прилог. Блокада приступних преговора за земљу осјећа се у цијелом региону. Неопходно је да Сјеверна Македонија има јаку и јасну европску перспективу - рекао је премијер Ковачевски. Према Ковачевском, само потпуно уједињена Европа може бити јака.

- У периоду нестабилности, као никада до сада, постоји потреба да Европа буде уједињена и јака. Рат који се води је ризик за повећање утицаја трећих страна у региону, за шта сви морамо бити изузетно опрезни и спремни. Излазак из геостратешког јаза у нашем дијелу Европе није опција, брза интеграција Сјеверне Македоније и региона у ЕУ осигураће стабилност у Европи. Потребни су нам предвидљиви, убрзани и интензивирани процеси интеграције у ЕУ - рекао је он.

Борељ је поздравио нови замах између Сјеверне Македоније и Бугарске, истичући да апелује на обје стране да пронађу обострано прихватљива рјешења и рјешавају билатерална питања, јер се “проширење не може наставити ако га ометају билатерална питања”.

- Истовремено, реформе у областима владавине права, борбе против корупције, дигиталне трансформације и зелене агенде у Сјеверној Македонији омогућиће брз напредак ка преговорима. Сви актери морају да раде заједно на унапређењу европске агенде реформи као најбржем путу да земља крене напријед на европском путу - рекао је високи европски званичник.

По питању руске инвазије на Украјину Ковачевски је подсјетио да је Сјеверна Македонија, као чланица НАТО-а и земља кандидат, своју позицију усагласила са својим савезницима, Сједињеним Државама и НАТО-ом. Он је додао да је са његовим колегом из Бугарске успостављен нови принцип сарадње, што је, према ријечима Ковачевског, прави пут да се дође до рјешења спора.

- Изузетно је важно да се ЕУ и земље чланице укључе, јер је проширење на земље Западног Балкана већ стратешко и безбједносно питање. Интеграција значи посвећеност стабилној и уједињеној Европи. Земље Западног Балкана су уско повезане – када постоји напредак у једној земљи, то је подстицај за напредак у другим сусједима - рекао је Ковачевски и додао да Влада остаје посвећена реформама и реформском процесу, владавини права и анти -корупција, економска питања и финансијска подршка ЕУ ће дати велики допринос у овом правцу.

Борељ је поздравио став Сјеверне Македоније о руској инвазији на Украјину подржавајући санкције и осуђујући агресију Русије на Украјину.

Одлука да се придржавате рестриктивних мјера јасно показује вашу приврженост вриједностима ЕУ и поставља вас на пут ка Европи не само као кандидата за чланство, већ и као одговорног члана међународне заједнице, јер оно о чему говоримо јесте морални избор и без избора због калкулација.

“Сигуран сам да ово рјешавате на основу моралних принципа”, рекао је Борељ.

Како је раније пренио Ројтерс Борељ је рекао да ће Европска унија предложити јачање сигурности и одбране земаља Западног Балкана како би се регион чврсто “усидрио” унутар блока од 27 земаља чланица усред забринутости због пријетњи из Русије.

Обраћајући се новинарима Борељ је рекао да Европска унија финализира усвајање четвртог пакета санкција Русији због инвазије на Украјину. Како је навео више од 2.400 цивила убијено је у Мариупољу од почетка инвазије, а 2,6 милиона особа побјегло је из Украјине.

Борељ се налази у посјети Сјеверној Македонији, а на Западном Балкану боравиће од 13. до 16. марта. Планирано је да посјети и Албанију и Босну и Херцеговину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:59