Žozep Borelj / - VLADA CG
08/05/2023 u 17:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: Sukob u Ukrajini produbio jaz između Zapada i ostatka svijeta

Nažalost, jedinstvo NATO-a i G7 praćeno je sve većim političkim razlikama sa zemljama u razvoju, kazao je diplomata

Konflikt u Ukrajini je ojačao NATO, ali je produbio podjele između Zapada i ostatka svijeta, koje su uzrokovane „lošim upravljanjem Zapada globalizacijom“, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj u blogu objavljenom na sajtu spoljnopolitičke službe EU.

„Nevjerovatno je u kojoj mjeri je ruski rat protiv Ukrajine doprinio većem jedinstvu, pa čak i revitalizovao transatlantski savez. Nesuglasice iz 2021. godine povodom toga kako su Amerikanci napustili Avganistan, kao i oko alijanse Aukus (misli se na događaj kada je Amerika preuzela od Francuske ugovor o isporuci podmornica Australiji u iznosu od 56 milijardi eura), kao i fundamentalne protivrečnosti perioda Trampove administracije - stvar su prošlosti“, napisao je Borelj.

„Nažalost, jedinstvo NATO-a i G7 praćeno je sve većim političkim razlikama sa zemljama u razvoju“, nastavio je diplomata.

Ova neslaganja, on je nazvao „frustracijom i bijesom zemalja u razvoju izazvanim greškama Zapada u upravljanju globalizacijom“. Borelj je takođe priznao da umjesto da rješava globalne probleme, Zapad se brinuo o sopstvenim interesima.

Prema njegovim riječima, afričke zemlje ne mogu da shvate zašto su zapadne zemlje potrošile stotine milijardi eura za programe spasavanja zapadnih banaka u periodu 2008-2009. godine, na kupovinu vakcine protiv pandemije ili snabdijevanje Ukrajine oružjem, dok za borbu protiv gladi ili rastućeg kreditnog duga afričkih zemalja nema novca.

U svom blogu, Borelj poziva Zapad da počne da obraća više pažnje na probleme ostatka svijeta kako bi ga vratio na svoju stranu.

Međutim, isti Borelj je 24. aprila, govoreći u Briselu poslije sastanka ministara spoljnih poslova EU, rekao da Brisel namjerava da radi samo sa onim zemljama koje će stati na njegovu stranu u borbi protiv Rusije i Kine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:58