Жозеф Борељ / - ФБ
15/02/2022 u 21:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борељ: Трансатлантски односи од кључне важности у украjинскоj кризи

САД и Велика Британиjа тврде да ће ускоро услиjедити руска инвазиjа на Украjину, док су Француска и Њемачка суздржаниjе по том питању

Трансатлантски односи су од кључне важности у украjинскоj кризи, али Европска униjа (ЕУ) треба да ради на стратешкоj аутономиjи у склопу НАТО-а, поручио jе високи представник ЕУ за спољну политику и безбиjедност Жозеп Борељ.

Борељ jе, на пленарноj сjедници Европског парламента (ЕП), навео да су трансатлантски односи ревитализовани са администрациjом предсjедника Сjедињених Америчких Држава (САД) Џоа Баjдена.

- Не слажемо се нужно о свему, али таj однос jе кључан у тренутном геополитичком контексту, по питању украjинске кризе и других руских приjетњи - рекао jе Борел.

Он jе истакао да jе америчка администрациjа била изузетно кооперативна у украjинскоj кризи, преноси ХИНА.

САД и Велика Британиjа тврде да ће ускоро услиjедити руска инвазиjа на Украjину, док су Француска и Њемачка суздржаниjе по том питању.

Званична Москва одбацуjе такве оптужбе, али тражи гаранциjе да Украjина неће приступити НАТО-у, као и повлачење снага тог воjног савеза из земаља коjе граниче са Украjином.

Русиjа jе у уторак обjавила да повлачи дио снага стационираних близу украjинске границе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:23