/ - UNSPLASH, ZASTAVA BRAZILA
22/02/2024 u 07:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brazil na početku svog predsjedavanja G20 tražio reformu UN

Multilateralne institucije nijesu adekvatno opremljene da se nose sa trenutnim izazovima, što pokazuje neprihvatljiva paraliza Savjeta bezbjednosti u odnosu na sadašnje sukobe, rekao je ministar spoljnih poslova Brazila

Ministar spoljnih poslova Brazila pozvao je na reformu Ujedinjenih nacija i drugih multilateralnih institucija, kritikujući njihovu nesposobnost da spriječe globalne sukobe, dok je njegova zemlja počela godišnje predsjedavanje Grupom 20 država (G20) - najvećih privrednih sila svijeta.

Mauro Vieira je kolegama ministrima spoljnih poslova tokom uvodnog govora za sastanak G20 u Rio de Žaneiru rekao da Savjet bezbjednosti UN nije bio u stanju da spriječi ili zaustavi sukobe poput onih koji su sada u Ukrajini i Pojasu Gaze.

- Multilateralne institucije nijesu adekvatno opremljene da se nose sa trenutnim izazovima, što pokazuje neprihvatljiva paraliza Savjeta bezbjednosti u odnosu na sadašnje sukobe - rekao je Vieira, prenose agencije.

Ministri spoljnih poslova 20 vodećih bogatih zemalja i zemalja u razvoju ove nedjelje razgovaraju o siromaštvu, klimatskim promjenama i pojačanoj napetosti u svijetu, postavljajući plan svog rada do samita G-20 18-19. novembra u Riju.

Jedan od ključnih predloga Brazila koji je dao predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva, jeste reforma institucija globalnog upravljanja kao što su Ujedinjene nacije, Svjetska trgovinska organizacija i multilateralne banke, gdje on želi da se založi za jače predstavljanje zemalja u razvoju.

Taj levičarski lider je 18. februara ponovio svoju zainteresovanost za proširenje Savjeta bezbjednosti UN, razmišljajući o ulasku još zemalja iz Afrike, Latinske Amerike, kao i Indije, Njemačke ili Japana

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:57