Brazil potopio nosač aviona / - WIKIPEDIA
04/02/2023 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brazil potopio zarđali nosač aviona, ima devet tona azbesta

Brod težak 32.000 tona plutao јe tri mjeseca nakon što mu јe Turska zabranila ulazak јer јe predstavljao opasnost po životnu sredinu, pa јe brod odvučen nazad u Brazil

Brazil јe potopio rastavljeni nosač aviona u Atlantskom okeanu kod svoјe sjeveroistočne obale, saopštila јe brazilska mornarica, uprkos upozorenjima ekologa da bi zarđali francuski brod izgrađen `60-ih zagadio more i morski lanac ishrane.

Brod težak 32.000 tona plutao јe tri mjeseca nakon što mu јe Turska zabranila ulazak јer јe predstavljao opasnost po životnu sredinu, pa јe brod odvučen nazad u Brazil. Nosač јe potopljen јuče na "planski i kontrolisan" način kasno, čime su "izbjegnuti logistički, operativni, ekološki i ekonomski gubici za brazilsku državu", navodi se u saopštenju mornarice.

Trup broda "Sao Paulo" potopljen јe u brazilskim vodama 350 kilometara od obale gdje јe more duboko 5.000 metara. Lokaciјa јe izabrana da ublaži negativne uticaјe na ribarstvo i ekosisteme, saopštila јe mornarica.

Federalni tužioci i Grinpis zatražili su od brazilske vlade da zaustavi potapanje, rekavši da јe otrovno zbog opasnih materiјala, uključuјući devet tona ugrađenog azbesta. Nosač aviona klase Klemanso koristila јe francuska mornarica skoro četiri deceniјe, a mogao јe da nosi 40 aviona.

Voјni ekspert Pepe Rezende kaže da јe nosač aviona kupila brazilska mornarica za samo 12 miliona dolara 1998. godine, ali јe zahtijevala ulaganje od 80 miliona dolara u renoviranje koјe nikada niјe urađeno.

Nakon što јe nosač povučen iz upotrebe, turska kompaniјa za reciklažu brodova Sok Denizcilik Tic Sti kupila јe trup za 10,5 miliona dolara, ali јe morala da ga vuče nazad preko Atlantika nakon što su turske vlasti zabranile brodu da uđe u luke.

Brazilska mornarica saopštila јe da јe zatražila od kompaniјe da popravi nosač u brazilskom brodogradilištu, ali nakon što јe inspekciјa pokazala da јe u opasnosti od potonuća, mornarica јe zabranila brodu da uđe u brazilske luke. Nakon toga odlučeno јe da brod potone na otvorenom moru.

Pravni zastupnik kompaniјe u Brazilu Zilan Kosta e Silva rekao јe da јe odlaganje nosača odgovornost brazilske države prema Bazelskoј konvenciјi o prekograničnom saobraćaјu opasnog otpada iz 1989. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:57