/ - PHOTO BY BEXAR ARMS ON UNSPLASH
03/01/2023 u 14:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanija Iransku revolucionarnu gardu označava kao terorističku organizaciju

Slične korake poduzele su SAD i Kanada, dva britanska partnera u savezu za razmjenu obavještajnih podataka

Iranska Revolucionarna garda trebala bi biti službeno proglašena terorističkom organizacijom u Britaniji nakon navodnih deset pokušaja otmica na teritoriju Velike Britanije prošle godine, prenosi britanski Telegraph, javljaju agencije prenose mediji.

Tom Tugendhat, ministar sigurnosti i Suella Braverman, ministrica unutrašnjih poslova, podržavaju ovaj potez koji bi trebao biti ozvaničen za nekoliko sedmica.

Zabrana grupe znači da bi postalo krivično djelo pripadati Revolucionarnog gardi, prisustvovati njegovim sastancima, nositi njezin logo u javnosti ili poticati podršku njezinim aktivnostima. To bi organizaciju stavilo na sličnu pravnu osnovu kao Al-Qaeda i ISIL.

Slične korake poduzele su SAD i Kanada, dva britanska partnera u savezu za razmjenu obavještajnih podataka.

To bi označilo veliko zaoštravanje britanske politike prema Teheranu i moglo bi zakomplikovati pokušaje da se osigura novi nuklearni sporazum sa Iranom.

-Iran predstavlja prijetnju Velikoj Britaniji direktno, putem svojih agresivnih obavještajnih službi. To uključuje ambicije da se otmu ili čak ubiju britanski pojedinci koji se smatraju neprijateljima režima. Samo od januara vidjeli smo najmanje 10 takvih potencijalnih prijetnji-kazao je Ken McCallum direktor agencije MI5.

Donald Trump je 2019. godine proglasio Revolucionarnu gardu za terorističku organizaciju u SAD-u nakon što se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma. Tadašnji predsjednik Irana Hasan Ruhani je optužio Trumpa da je "vođa svjetskog terorizma".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:36