Месо, илустрација / - фото: UNSPLASH
01/10/2021 u 13:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Британиjа: Недостатак месара приjетња за божићну трпезу

Британска привреда погођена jе мањком радне снаге изазване пандемиjом и Брегзитом. Због недостатка возача настали су проблеми у испоруци горива, што jе довело до несташица на бензинским пумпама коjе траjу дуже од недjељу дана

Великоj Британиjи тренутно недостаjу хиљаде месара због чега се страхуjе да ће бити мањка традиционалних производа за Божић и да ће морати да се убиjе већи броj животиња коjе се нагомилаваjу због застоjа у преради меса, навели су професионалци из тог пословног сектора.

Британско удружење за прераду меса (БМПА) обjаснило jе за данашње издање листа Таjмс (Тхе тимес) да сектору недостаjе 15.000 месара, због чега jе сектор морао да се усмjери на снабдиjевање супермаркета основним, не прерађеним комадима меса.

– Требало jе да почнемо производњу хране за Божић од jуна или jула али то jош нисмо урадили – навело jе удружење и упозорило да ће бити мањка празничних прехрамбених производа, јављају агенције, преносе медији.

Британска привреда погођена jе мањком радне снаге изазване пандемиjом и Брегзитом. Због недостатка возача настали су проблеми у испоруци горива, што jе довело до несташица на бензинским пумпама коjе траjу дуже од недjељу дана.

Проблеме са испоруком имаjу и супермаркети, ланци брзе хране и пабови, а томе се сада додаjе  и проблем недостатка радне снаге у производњи.

Због недовољног броjа месара могло би да буде убиjено 150.000 свиња у наредних десет дана, упозорио jе национални синдикат пољопривредника. Те животиње неће ући у прехрамбени ланац и биће "спаљене" или бачене на дjубре због недовољне радне снаге у погонима за прераду меса, рекао jе за ББЦ предсjедник Националног удружења свињара (НПА) Роб Матимер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 15:48