/ - UNSPALSH, ILUSTRACIJA
26/11/2021 u 09:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Британија обуставља летове из шест земаља због новог соја корона вируса

Британски путници који се враћају са тих дестинација мораће да иду у карантин, преноси Ројтерс

Власти Велике Британије су саопштила 25. новембра да ће забранити путовања из шест јужних афричких земаља, након што је Јужна Африка открила нову варијанту болести ковид-19 са великим бројем мутација, јавља AFP преноси портал Радио Слободна Европа.

- Прва информација коју имамо о овој варијанти је да је можда више преносива од Делта варијанте и вакцине које тренутно имамо могу бити мање ефикасне против ње - рекао је тамошњи министар здравља Сајид Джавид.

Джавид је рекао да нова варијанта коју је Јужна Африка приписала порасту случајева, која је такође откривена код путника из те земље у Боцвани и Хонгконгу, до сада није пронађена у Британији.

Он је, међутим, рекао да су британски научници "дубоко забринути" и да је као мјера предострожности донијета одлука да се обуставе сви летови из Јужне Африке, Намибије, Лесота, Есватинија, Зимбабвеа и Боцване од петка у подне по гриничком средњем времену.

Британски путници који се враћају са тих дестинација мораће да иду у карантин, преноси Ројтерс.

- Ако неко стигне раније, треба да се самоизолује код куће и уради ПЦР тест другог и осмог дана. И ако је неко стигао из било које од тих земаља у последњих 10 дана, замолили бисмо га да уради ПЦР тестове - рекао је Джавид.

Британија је међу најтеже погођенима земљама са око 144.000 смртних случајева од почетка епидемије почетком прошле године.

Број позитивних случајева остаје и даље висок - више од 47.000 је забиљежено у периоду од 24 сата до четвртка, али више од 80 одсто људи старијих од 12 година је примило двије дозе вакцине.

Скоро 29 процената грађана је добило трећу дозу, као дио владиног напора да смањи притисак на здравствени систем који је под тешким притиском током зимских мјесеци, када су појачано активне и друге сезонске респираторне инфекције.

Британска влада је била широко критикована због своје политике путовања и карантина раније током пандемије, када је држала своје границе отворене за стране путнике чак и када је стопа заразе спирално расла.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:38