Борис Џонсон / -РТС
21/04/2022 u 19:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Британија: Посланици наложили парламентарну истрагу против Џонсона

Истрагу је иницирала опозициона Лабуристичка партија, а влада је одустала од покушаја да убиједи конзервативне посланике да блокирају њено покретање

Британски посланици су данас наложили парламентарну истрагу против премијера Бориса Джонсона због наводног лагања о томе да ли је прекршио антиковид ограничења учешћем на илегалним забавама током пандемиј, јављају агенције преносе медији.

Отварање истраге, одобрено вербално, без формалног гласања, значи да ће парламентарни Одбор за привилегије истражити да ли је Джонсон свјесно обмануо парламент, што је раније, када је било доказано, доводило до оставке шефа владе.

Истрагом се повећава притисак на Джонсона, конзервативног премијера чија је власт уздрмана тврдњама да је прекршио ограничења која је његова влада наметнула грађанима током пандемије, али и тиме што је он то касније негирао.

Истрагу је иницирала опозициона Лабуристичка партија, а влада је одустала од покушаја да убиједи конзервативне посланике да блокирају њено покретање.

Джонсона је полиција прошле недеље казнила са 50 фунти (око 60 евра) јер је у јуну 2020. године присуствовао рођенданској журци у сједишту владе, чиме је постао први британски премијер за којег је утврђено да је прекршио закон док је био на функцији.

Он је у уторак понудио посланицима "искрено извињење" због присуствовања тој журци за вријеме карантина, али је инсистирао да није свјесно прекршио правила ни обмануо парламент.

Посланицима је тада рекао да му "није пало на памет" да је окупљање поводом његовог рођендана заправо журка.

Джонсон и његова конзервативна влада суочавају се са све већим гнијевом откако су се крајем прошле године појавиле оптужбе да су он и његови сарадници организовали журке у згради владе током 2020. и 2021. године, када је милионима Британаца било забрањено да се састају са пријатељима и породицом и да присуствују сахранама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:42