Група седам наjразвиjениjих индустриjских земаља / - Блиц
12/12/2021 u 07:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Британиjа позвала Г7 на заjеднички одговор Русиjи

Морамо да се одбранимо од растућих пријетњи неприjатељских актера. И морамо да се снажно удружимо у супротстављању агресорима коjи желе да сужаваjу границе слободе и демократиjе - рекла jе британска министарка спољних послова

Министри спољних послова Групе седам наjразвиjениjих индустриjских земаља окупили су се у Ливерпулу у Енглескоj, на састанку коjим jе доминирало питање гомилања руских трупа у близини украjинске границе и оно што jе земља домаћин Британиjа назвала "злонамјерним понашањем" Москве.

- Морамо да се одбранимо од растућих пријетњи неприjатељских актера. И морамо да се снажно удружимо у супротстављању агресорима коjи желе да сужаваjу границе слободе и демократиjе - рекла jе британска министарка спољних послова Лиз Трас отвараjући састанак министара спољних послова Велике Британиjе, САД, Канаде, Француске, Њемачке, Италиjе и Jапана, преноси АП.

Високи амерички званичник коjи jе учествовао данашњим дискусиjама, рекао jе агенциjи да су министри Г-7 jединствени у своjоj "екстремноj забринутости" због развоjа ситуациjе на граници Русиjе и Украjине.

Званичник jе изjавио да су се министри сложили да ће свака руска инвазиjа на Украjину наићи на одговор Г-7, коjи би за Москву имао "обимне последице и озбиљне трошкове."

Званичник ниjе желио да прецизира какве би то посљедице могле бити, али jе рекао да ће оне бити спроведене "веома брзо" уколико Русиjа не послуша упозорења да одустане од своjих планова, наводи АП.

САД и њени савезници су умањили реторику о воjном одговору за одбрану Украjине, а напори су сада усмјерени на оштре санкциjе коjе би погодиле руску економиjу, а не само поjединце.

Високи представник Европске униjе за спољну политику и безбједност Жозеп Борел, коjи такође присуствуjе дводневноj конференциjи у Лондону, рекао jе да су министри одлучни "да натјераjу Русиjу да схвати да би све што би могло да представља напад на Украjину имало високу цијену".

Британски министар спољних послова Лиз Трас поздравила jе америчког државног секретара Ентониjа Блинкена и друге колеге из Г-7 у предворjу музеjа Модерне умјетности у Ливерпулу.

Она jе наjавила да ће састанак дипломата из Велике Британиjе, Сjедињених Држава, Канаде, Француске, Њемачке, Италиjе и Jапана бити "демонстрациjа jединства између великих економиjа и истомишљенка" коjи се противе агресиjи према Украjини.

Трас jе у разговору са новинарима прије састанка поручила да би воjни потез на Украjину био "стратешка грешка са тешким последицама" за Москву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:42