/ FOTO: EPA
10/12/2023 u 23:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanski hirurg nakon 43 dana u Gazi: Razlike između ovog i drugih sukoba su kao poplava i cunami

Najgora stvar je u početku bila ponestajanje morfijuma i odgovarajućih jakih analgetika, a kasnije i anestetika, što je značilo da ćete morati da radite bolne procedure bez anestetika, ispričao je hirurg

Doktor Ghasan Abu Sitta, palestinsko-britanski plastični hirurg specijaliziran za medicinu sukoba, svjedočio je Jedinici za ratne zločine Ujedinjenog Kraljevstva, opisavši razliku između sukoba u Gazi i drugih sukoba kao poplavu i cunami, prenosi Klix.

Abu Sitta je volontirao s medicinskim timovima u više sukoba u Gazi, počevši kao student medicine kasnih 1980-ih tokom prvog palestinskog ustanka. Radio je i u drugim zonama sukoba, uključujući Irak, Siriju i Jemen. Abu Sitta je prešao iz Egipta u Gazu 9. oktobra, dva dana nakon početka rata, i ostao u opkoljenoj enklavi 43 dana, radeći uglavnom u bolnicama al-Ahli i Shifa u sjevernoj Gazi.

Abu Sitta je u intervjuu za Associated Press tokom posjete Institutu za palestinske studije u Bejrutu u subotu rekao da je intenzitet drugih sukoba koje je doživio i rata u Gazi poput razlike između poplave i cunamija.

Osim zapanjujućeg broja ubijenih i povrijeđenih, rekao je da je i sam zdravstveni sistem u Gazi uništen.

- Najgora stvar je u početku bila ponestajanje morfijuma i odgovarajućih jakih analgetika, a kasnije i anestetika, što je značilo da ćete morati da radite bolne procedure bez anestetika- ispričao je Abu Sitta.

Kada se vratio u Veliku Britaniju od njega je jedinica za ratne zločine pri Metropolitanskoj policiji zatražila da svjedoči u mogućoj istrazi ratnih zločina, što je i učinio.

Policija je pozvala ljude koji se vraćaju iz Izraela ili palestinskih teritorija koji su svjedoci ili bili žrtve terorizma, ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti da se jave. Abu Sitta je rekao da se veliki dio njegovog svjedočenja odnosio na napade na zdravstvene ustanove.

Radio je u bolnici al-Ahli u sjevernoj Gazi 17. oktobra kada je smrtonosna eksplozija pogodila dvorište bolnice, koje je postalo sklonište za raseljene ljude, usmrtivši stotine. Abu Sitta je rekao da su mnoge ozljede koje je vidio u skladu s štetom uzrokovanom izraelskom raketom Hellfire za koju je rekao da se "raspada u komadiće metala koji uzrokuju amputacije".

Abu Sitta je rekao da je dok je bio u Gazi liječio pacijente koji su imali opekotine u skladu sa granatiranjem bijelog fosfora, koje je vidio tokom rata 2009. godine.

- Fosforne ljuske uzrokuju hemijsku opekotinu koja prodire u duboke strukture tijela, a ne termičku opekotinu, koja počinje spolja i pokriva mnogo veću površinu- objasnio je.

Grupe za ljudska prava tvrde da su izraelske snage bacile granate koje sadrže bijeli fosfor na gusto naseljena stambena područja u Gazi i Libanu tokom rata između Izraela i Hamasa. Izrael tvrdi da koristi zapaljive materijale samo kao dimnu zavjesu, a ne da cilja civile.

Komentarisao je i navode izraelskih zvaničnika koji su objavili slike podzemnog tunela i prostorija za koje su rekli da ih je koristio Hamas, ali nisu pružili dodatne dokaze.

Abu Sitta je, kao i drugi medicinski radnici u bolnici, negirao optužbe.

Rekao je da je imao potpuni pristup Shifi i da nikada, čak i nije bilo vojnog prisustva. Rekao je da su policajci čiji je zadatak da kontrolišu gužvu ispred Hitne pomoći nosili samo pendreke.

Doktor je rekao da se nada da će istraga o ratnim zločinima u Velikoj Britaniji dovesti do krivičnog gonjenja, lokalno ili međunarodno.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan rekao je nakon prošlonedjeljne posjete Zapadnoj obali i Izraelu da je sudska istraga o mogućim zločinima kako militanata Hamasa tako i izraelskih snaga prioritet za njegovu kancelariju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:53